Det politiska ansvaret

En aningen märklig sak har jag noterat, när det gäller ärendet med den famösa enkät som personal inom Umeå kommun fått.

Jag tänker på den helt befogade kritik mot den som oppositionen uttalat mot ansvariga politiker inom majoriteten. På ett sätt är det inte mycket att säga om det. Politikerna har ju det yttersta ansvaret.

Här glömmer man helt, att förslaget som blev ett beslut om att använda den aktuella konsulten och den aktuella enkäten måste ha kommit från den ansvarige chefen.

Men kanske skall det ändå vara så, att om en chef i en kommun lämnar ifrån sig ett dumt förslag och får det antaget av politikerna, så är det de som skall stå där med skammens rodnad på sina kinder och inte chefen.

2 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Du menar att man som tjänsteman inte har nåt ansvar alls. Såg du så på din roll under din verksamma tid? :-)’

    Håller med i ditt resonemang. Och t o m att man som opposition har rätt att vara kritisk. Men man kan också på ett löjeväckande sätt vinna några smutsiga kortsiktiga politiska poäng på sånt som man själv har varit med och beslutat. Säger inte att det är så i det här fallet men det finns många exempel på det. Oavsett vilket parti som är i majoritet resp opposition.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Hans-Inge Smetana (2012-09-30 10:17)
    Självklart har tjänstemännen ansvar för vad det gör och och t.o.m. för beslut som politikerna ”luras” ta baserade på dumma förslag från tjänstemännan. Men i det här faller har både opposition och media bara riktat in sig på det politiska ansvaret. Bra är det kanske att tjänstemannen, som är en kvinna, skonades helt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.