Vilken sjukdom är detta?

Här kommer en liten övning i diagnostik av en inte allför ovanlig sjukdom:

"Denna sjukdom igenkännes af kroppens tilltagande afmattning och afmagring åtföljd av stark törst, tät urinkastning och uttömning av urin i stor mängd, ofta 3-4 kannor på dygnet.Urinen kan även förändras till sin beskaffenhet: den är blekt halmgul, har en svag honungslukt samt sötaktig smak och innehåller drufsocker ofta  ända till 10 á 12 procent…….

Efter hand utvecklar sig en hektiskt feber och den sjuke dör i tärsot. Om ej feber tillstöter, kan sjukdomen räcka länge, flera år, men annars sluta tämligen snart, till och med efter endast några månader…..

Urinsot anses uppkomma av fråsseri, stark öldrickning, utsväfningar i kärleksväg, onani, gikt, nedstämmande sinnesrörelser, arf, skador m.m."

Detta finns att läsa i Wistrands Handbok i husmedicinen från 1871. Någon svårighet i att ställa en diagnos på den här beskrivningen torde inte finnas. Hade jag dock bara angett förklaringen till varför många drabbas av sjukdomen, skulle det förmodligen ha varit svårare att känna igen den!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.