Jonas Rastad sparar i Region Skåne?

32 sjuksköterskor har sagt upp sig på barnintensiven i Lund enligt uppgift i DN.

Sjukhuset hör till Region Skåne, där man ganska nyligen fått en ny regiondirektör. Direktören heter Jonas Rastad och är mycket känd i Västerbotten.

Sjuksköterskorna slutar därför att Region Skåne sagt upp ett avtal och det innebär en löneminskning för dem på ca 2 000 per månad.

Artikeln i DN påstår inte att Rastad skulle ha något med saken att göra, men eftersom vi i vårt län minns honom som en tjänsteman som satte besparingsmålet högt, är det kanske inte helt fel at se en koppling till honom.

4 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Jan Nilsson (2013-01-25 21:46)
  Men bästa Jan Nilsson… nog vet vi väl båda hur sällan det är som ”politiken” ändrar på förslag från utredande tjänstemän. Jag vet det med min mångåriga erfarenhet av det kommunala livet och du vet det säkert också trots dina jämförelsevis få år i det kommunala.

  Så är det och då ofta därför att en smart tjänsteman ofta lägger sitt förslag efter viss avstämning med ledande politiker. Sedan är det så vist ordnat att tjänstemannen sedan obekväma beslut har fattats inte behöver bära hundhuvudet hur stort inflytande han än haft på det.

  Jag är också väl medveten – och säkert även du …forts.

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Jan Nilsson (2013-01-25 21:46)
  …om att ”politiken” genom formellt riktigt tillvägagångssätt överlåtit mängder av viktiga beslut till tjänstemän i form delegationsrätt. Ju högre tjänsteman man är, desto fler och viktigare beslut får man fatta ”på delegation” – som du så också också vet.

  Delegationsbesluten fattas i den för verksamheten ansvariga politiska nämnden eller styrelsen. Så länge man därifrån låter en behålla sin delegationsrätt, accepterar man besluten som sina egna.

  Alltså, Jan Nilsson, att försöka få folk att tro att inte en högt uppsatt tjänsteman har en nästan avgörande påverkan på politiska beslut kräver stor ”skicklighet”.

  ”Tjänstemannavälde”, förresten… varifrån kommer det begreppet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.