Kristi blod

Kristi blod är ju vad som nattvardsvinet symboliserar. Vad man gör med det som blivit över vid en nattvardsgång, är intressant.

En präst i Umeå lär ska ha druckit upp det som blivit över. Tydligen har han tänkt "katolskt". Kristi blod kan man ju bara inte spola ut i avloppet. Spara det till nästa tillfälle kanske inte heller går.

Frågan blev litet extra intressant för mig, när min fru berättar hur man hanterade frågan i hennes katolska kyrka i Michigan. Hon är alltså katolik och fungerade som "minister" (eucharistic minister) under ett antal år. Så vitt jag förstår motsvarar det väl våra kyrkvärdar.

Hon och de övriga "ministrarna" deltog aktivt under nattvardsgången genom att dela ut antingen vinet eller oblaten. Slumpen avgjorde vilket det blev.

Men de intressanta är att man sedan var tvungna att själva dricka upp de överblivna skvättarna av vin. T.o.m. vattnet som kalkarna sköljdes med måste hanteras på särskilt sätt och fick absolut inte spolas ut i det kommunala avloppet.

Peggy berättar en av ministarna var s.k. nykter alkoholist och behövde därför de övrigas hjälp att inmundiga resterna i sin kalk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.