Landsbygdens företrädare

Många frågor, många svar och många påståenden på Vännäs kommuns fullmäktigesammanträde, väckte många tankar hos mig som åhörare.

En fundering vill jag ta upp nu. Jag tänker då på en fråga från en av de aktiva, kanske den mest aktiva t.o.m., föräldrarepresentanten. Hon ställde en fråga till kommunalrådet om vem vilka han menade med "företrädare för landsbygden".

Hans svar på den frågan förvånade mig storligen. Förvånad blev jag också över att den frågande nöjde sig med svaret.

Svaret var nämligen ungefär att de som bor där är landsbygdens företrädare. I ett politiskt sammanhang, när viktiga kommunala frågor skall avgöras i den högsta politiska församlingen, nämligen kommunfullmäktige, kan väl inte detta vara riktigt.

Jag inbillar mig nämligen att samtliga politiker i kommunfullmäktige väl skall företräda sina väljare, vare sig de bor på landsbygd eller i tätort. Må så vara att det ju är det parti man röstat på som företräder en. Alla som i valet röstat på något parti, är väl företrädd av det i kommunfullmäktige, alldeles oberoende av var man bor?

Kanske blir jag inte fullt ut förstådd nu. Välkomna i så fall med en kommentar.

 

7 kommentarer

  1. Katarina Hampusson

    Hej Kalle,
    eftersom jag fullt ut känner igen mig kan jag tillägga, men det kanske aldrig hördes, att jag replikerade kommunalrådet att jag hoppats att svaret blivit alla som samlats i fullmäktige.

  2. Sofia Blomquist

    Hej Kalle!
    Vi studsade tydligen bägge två över svaret på den frågan. Jag hoppas att även en och annan fullmäktigeledamot har förstått vad som egentligen sades i det svaret.

    Sofia

  3. Barbro Johansson

    Hej Karl-Gustav!
    Svaret som Johan Söderling gav på en rak fråga från Katarina Hampusson är absolut inte det enda som är märkligt/felaktigt i detta ärende =byskolorna.

    Det är precis vad vi som bor ute i bygderna upplever gång på gång. Vi får kämpa för att överhuvudtaget få ha någon som helst kommunal service.

    Oavsett vilken parti tillhörighet man har så kan man med bästa vilja i världen inte tycka att ärendet är juste berett.

    Och att berörda inte fått den minsta information om vad som var på gång, det är helt enkelt inte OK!
    Berörda= familjer(i byskolorna & Vännäsby & Vega) medarbetare på enheterna, byautvecklingsgrupper m.fl.
    Det är skamligt!

    En fråga av denna dignitet för hela kommunen skulle naturligtvis beretts noggrant innan man överhuvudtaget lade fram den i KS au. Och varför är facknämden BoU överkörd? Frågorna är många, men svaren uteblir.

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Barbro Johansson (2013-02-27 11:17)
    Men av vad jag hört, så föreslog INTE Ulf Eriksson, att ärendet skulle skickas till barn- och utbildningsnämnden. Men gjorde han och majoriteten sa nej, så faller ingen skugga i den delen över honom och Centerpartiet. Men annars….?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.