Centern inte alltid mot

Av en ren tillfällighet upptäckte jag att Årjängs kommun liksom Vännäs brottas med byskolefrågor.

Där är två av deras skolor nedläggningshotade. Liksom i Vännäs nyttjar man möjligheten att överklaga och få till stånd en folkomröstning. Fullmäktige har nu beslutat om att folkomröstning skall ske.

I Årjäng initierades frågan av nedläggning i barn- och utbildningsnämnden. På förslaget om nedlägning röstade Centern med Socialdemokraterna. Fem Socialdemokrater och två Centerpartister var där för nedläggning och fyra övriga röster var emot.

Centerpartisterna i Årjäng är tydligen inte rädda för den katastrofala effekten för landsbygden om byskolor läggs ner. Eller så har det inte förstått, att det är så. Mera troligt är nog att de förstått kommunens ekonomi faktiskt kräver det.

 

 

 

6 kommentarer

  1. Patrik Jansson

    För det första så tror jag inte för fem öre att det är en tillfällighet att du har hittat detta om Årjäng. Vad googlade du på? Får du en chans att hacka på Centern så tar du den.
    Det finns socialdemokrater och moderater i Vännäs som är emot nedläggningarna av skolorna likväl som det finns representanter från de andra partierna som är för. Du har ingen aning om det politiska läget i Årjäng eller har du det?
    Finns ingen anledning att du ska raljera över att oppositionen i Vännäs inte skulle förstå det ekonomiska läget i kommunen. Jag är alldeles säker på att de gör det.
    Jag brukar läsa din blogg då jag tycker att du brukar ha roliga funderingar, men ibland blir jag så förbannad när jag läser den. Ibland blir inläggen så plumpa. Det här tycker jag är ett sådant.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Patrik Jansson (2013-03-05 08:26)
    Det ”rent tillfälliga” var att jag råkade slå på TV-en just när de visade inslag om detta från Årjäng. Först därefter googlade jag för att få mera fakta.

    Fortsätt och läs mina ”plumpa” inlägg eller ge fan i det i fortsättningen bästa Patrik Jansson!

  3. Patrik Jansson

    Nej Karl-Gustav inte ger jag fan i att läsa din blogg. En av de bloggar med mest humor i Vännäsområdet tycker jag. Jag kommer fortsätta läsa dina inlägg, ”plumpa” eller inte. Jag ber även om ursäkt för mitt påstående om hur du hittade informationen om vad som händer i Årjäng.

    ”Bästa” Patrik

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Patrik Jansson (2013-03-05 10:12)
    Tack för de vänliga orden. Du är naturligtvis ursäktad. Så mycket att be om ursäkt för var det dock inte.

    Om du läst alla mina inlägg i frågan, så har du nog sett att jag också varit kritiskt mot hur andra partier har agerat i frågat. För mig har det hela blivit en spännande politisk historia, där ju själva sakfrågan inte berör mig personligen. Men vänta bara till den dagen då man vill flytta äldreboendet från Vännäsby!

  5. Anna Moberg

    Tyvärr är du inte helt uppdaterad i frågan ang Årjäng, men det vill jag gärna hjälpa dig med! I Årjäng har grundskolan genomlysts av en utredare, tveksamt hur han tillsattes. Denna utredare har kommit fram till att 5 av kommunens 6 bygdeskolor bör läggas ner och flyttas in till centralskolorna Töcksfors och Årjäng. Utredaren bygger sin teori ENBART på ekonomi, där det för övrigt råder stor tveksamhet om det finns besparingar att göra, och tar ingen hänsyn till barnen som får resvägar på upp till 3 timmar per dag, att lärartätheten kommer att sjunka, att de i dag redan överfulla nedslitna lokalerna inte klarar av fler barn, att risken är överhängande att bygderna dör ut av den minskade servicen.. Som förälder och politiker inom barn och utbildningsnämnden tycker jag att det beslut som tas, bör tas efter en komplett konsekvensanalys där dessa aspekter och en massa andra vägs in. Idag har det i kommunen gått mer eller mindre prestige i frågan och istället för att försöka satsa på att fortsätta vara en attraktiv kommun och satsa på att ha en bra skola, vill nu centern och socialdemokraterna nedrusta en av de delar som gör att barnfamiljer väljer att flytta in till vår kommun. Finns den politiska viljan att ha en bra fungerande skolverksamhet, så finner man sätt att lösa det på utan nedläggningar! Nej i mina ögon är det dax att göra om och göra rätt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.