Oljekvaliteer

Förmodligen är det skillnad mellan oljor som anges vara helsyntetiska. Prisskillnad får man väl därför också räkna med.

Jag undrar nu vad det är för fel på oljan i den högra flaskan på bilden, som kostade ca 90 kronor jämfört med den vänstra som kostade ca 190.

Tacksam för svar från alla de motorkunniga som förhoppningsvis läser detta.

4 kommentarer

  1. Anders

    Vet inte om detta gäller ännu, men förr var det skillnad på oljornas kvalitet. Kvalitetsoljorna var bättre på att hålla metallytorna isär, särskilt vid högre belastning. De tålde också högre temperaturer utan att oljans egenskaper försämrades. Likaså var de bättre vid kallstarter i låga temperaturer. Metallpartiklar och andra föroreningar från motorn separerades bättre från den cirkulerande oljan, vilket innebar mindre motorslitage.

    Kanske det skiljer mindre mellan oljefabrikaten idag?

    Till syvende och sist handlar det nog om man vill ta det säkra före det osäkra eller tänka på plånboken i första hand.

  2. Hans-Inge Smetana

    Jo nog är det skillnad på oljor. Även om skillnaden var större förr. Om du är rädd om bilen så ska du inte köra med för billig olja. Oljans kapacitet att hålla undan skadliga saker för de vitala delarna i motorn är viktig. Och där har de dyrare oljorna bättre kapacitet. Har också testat flytförmågan som är viktig för bra smörjning även när det är kallt. Fast det är samma viskositet så flyter, och därmed smörjer, oljorna olika. En annan del är hur länge man kör innan man byter olja. Skillnaden var större förr men om man kör en billig olja så hade jag nog bytt olja oftare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.