Inkomstdeklarationer

USA:s "Department of Treasury" har mycket att lära av det svenska skatteverket!

Att deklarera har genom åren blivit allt lättare för "vanligt" folk. Allt vanligare har det ju också blivit att folk har tillgång till internet.

Intressant i år är att även min amerikanska fru Peggy trodde sig kunna göra sin amerikanska deklaration via internet, "file her taxes" som det heter där. Det gick inte  tidigare och inte nu heller som det senare visade sig.

Nu undrar förstås en del, om Peggy också har inkomst från USA. Så är det inte, men som amerikansk medborgare måste hon ändå "file her taxes" där. Gör hon det inte, riskerar hon straff. Skatt på sin svenska inkomst betalar hon givets bara i Sverige, men det bara så länge den understiger $93 000! Och det gör den definitivt än en tid!

Väl inne på "Department of Treasury" valde hon så att deklarera eklektroniskt. Till sin överraskning fick hon då lämna "skatteverket" för att sedan fortsätta processen hos ett privat företag. Privatiseringstendensen har uppenbart gått längre i detta fall i USA.

Efter att hon fyllt i några uppgifter på en blankett där, blev det stopp. Man krävde nämligen uppgifter från en speciell blankett som hennes amerikanska arbetsgivare skulle ha lämnat in. Någon sådan har hon ju inte.

Initialt hade hon redan fyllt i en blankett hos skatteverket med alla uppgifter som borde ha stoppat henne från att gå vidare.

Blanketten och datarutinen för elektronisk deklaration var helt enkelt inte utformad för amerikanska medborgare som BARA tjänar pengar i ett annat land. Nu blir det i stället en per post inskickad blankett. Tur att hon får igen pengar på sin svenska skatt som väl täcker de 28 kronor som portot kostar!

Peggy fick med detta en extra anledning att prisa vårt skatteverks smidiga sätt att deklarare elektroniskt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.