Vinster i välfärden

Många som försvarar vinster i välfärden gör det med synnerligen märkliga argument. Här kommer ett exempel från Hans-Inge Smetana.

Så här skriver han i sitt senaste blogginlägg:

”En allmän lovsång kommer att hållas till vinstförbud. Jo jag tackar jag. Förbud för vinst till de kvinnor som vill driva små vårdföretag. Men tillåt vinst för maken som driver en mekanisk verkstad. Det kan bli verkligheten i ett Socialdemokratiskt Sverige.”

Ser du verkligen ingen skillnad mellan dessa båda typer av verksamheter, Hans-Inge? Det känns onödigt att berätta för DIG vilka de två största skillanderna är, men jag gör det ändå.

Det privata vårdföretaget arbetar med människor. Det visste du säkert sedan förut.

Den mekaniska verkstaden arbetar med döda ting och det visste du också, innan du gjorde din jämförelse.

Den ena företagstypen, ett privat äldreboende t.ex. skulle inte klara sig enbart på vårdavgifter, utan är till största delen finaniserad med skattepengar. Så är det inte för den mekaniska verkstaden, som ju får klara sig utan att vi skattebetalare behöver bidra till vinsten där.

Skärpning Hans-Inge! Försök hitta bättre argument för din syn på vinster i välfärden! Jag vet att du kan bättre än vad citatet här ovan kan få folk att tro.

 

3 kommentarer

 1. Hans-Inge Smetana

  Hoppsan att få ordet skärpning av dej känns hårt. Känns liksom att det bara är att bryta ihop o komma igen 🙂 Citatet handade om jämställdhetsaspekten hos S ang vinster. Men jag skriver en förklaring till herrn hur jag ser på vinster i ett nytt blogginlägg under eftermiddan.

 2. lf

  Ja,det är märkligt hur jämförelser går till.Jag har hört ledande politiker säga:varför kan man inte ha vinster inom skola vård och omsorg,skall vi inte acceptera vinst för de som bygger skolor,vårdinrättningar och omsorg då heller.
  Det är en helt fantastisk jämförelse.
  Om vi skulle bygga upp en egenregiverksamhet för dessa investeringar så går det inte av flera skäl.
  1.Investeringar kommer oregelbundet.
  2.Lagen om offentlig upphandling förbjuder en kommun att lägga anbud i annan kommun.
  Det är ju självklart att de privata byggbolagen skall bygga,de har ju hela världen som arbetsfält.
  Vård skola och omsorg skall drivas i offentlig regi då får vi det mest rättvisa resultatet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.