Prisökningar

Folk kör fortfarande omkring här i fina bilar och har sina kundvagnar proppfullt lastade med inte bara nyttigheter. Små tecken på det ekonomiska läget har vi dock kunnat skönja.

Om det verkligen ÄR tecken åpå en ansträngd ekonomi eller bara ett normalt tecken i tiden, vet jag förstås inte. Det mesta har ju en tendens att bli allt dyrare och dyrare med åren.

Redan under vår första bilresa från Chicago och hit till Riverside, noterade vi en sak. Under den resan passerar man fyra vägtullar. Tänk förresten vad skönt det är att i Sverige i stället betala skatt och slippa vägtullar!

För 4-5 år sedan krävdes 60 cent vid varje sådan vägtull. I fjol kostade det 80 cent och i år hela en dollar och 50 cent! Alltså nästan 100 % dyrare!

Vår lokaltidning kostade i fjol 75 cent och i år 1 dollar. En höjning med mer än 30 %, om jag nu inte räknar fel.

Apropå pengar – det finns numera endollarmynt, men dem ser man nästan aldrig. De konservativa amerikanarna kan inte släppa sina endollarsedlar, verkar det som. Inte heller lyckas man komma bort från 1-centsmynten, trots att dessa kostar mer att tillverka än vad de sedan är värda.

 

4 kommentarer

  1. Anders

    Även 5-centsmynten tycker jag att de kan slopa. Man kan inte ens använda dem i automater, så det det brukar sluta med att jag ger bort en hel näve mynt till slut. Och med de prishöjningar som du beskriver så verkar det än mer onödigt med småmynt.

  2. Jan Nilsson

    Gillar inte heller biltullar, men tänker att de kan vara motiverade. De som använder vägen och gör det mest får också betala lite mer än de som aldrig använder den.
    I Norge kan en ny väg eller ha tullar ett tag tills ”topplånet” är avbetalat. På så sätt kan byggen tidigareläggas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.