”Byskoledemokrati”

I dag får vi veta, om det skall bli en folkomröstning i byskolefrågan eller ej. Det blir det, om inte tillräckligt många säger nej till det i dagens kommunfullmäktigesammanträde i Vännäs.

Ärendets snabba handläggning tidigare och även nu när den tas upp på nytt är inget bra exempel på en ”demokratisk” sådan, även om den i fullgod demokratisk ordning beslutas av en demokratiskt vald församling.

Möjligheten för ett ”medborgarinitiativ” att få till stånd en folkomröstning i frågan är däremot en demokratisk förmån som allmänheten har. Tillräckligt många vill nu ha en folkomröstning och har därigenom skapat en möjlighet att få sin önskan om folkomröstning prövad av kommunfullmäktige.

Att säga nej till den folkomröstning, som så många vill ha, torde med all rätt kunna uppfattas som en synnerligen odemokratisk handling.

Men att säga ja till den, utan att samtidigt vara beredd att låta den rådgivande folkomröstningen bli en beslutande sådan, kommer sannolikt de som deltagit i folkomröstningen att uppfatta som än mer odemokratiskt.

Om jag var en av dem, skulle jag dessutom se det som en mycket svekfull handling att inte fullt ut lyssna till vad folkomröstningen gett för ”råd”. Det skulle allvarligt skada mitt förtroende för dem som jag valt i ”förtroende”.

Vid det förra fullmäktigesammanträdet fick Ulf E (C) frågan om han var beredd att väcka byskolorna till liv, om folkomröstningen skulle kräva det. På den frågan hade han avslöjande nog inget svar.

 

2 kommentarer

  1. Walter. Munkschöld.

    Det är väl tyvärr försent att väcka Vännäs till liv, men det faktum att skolorna redan lagts ned innan beslutandet tagits i formell ordning vid ett fullmäktige gör att man anar ugglor i mossen. Dessutom är beslutet nu upphävt eftersom detta inte följt de procedurer som man kan förvänta att politikerna i Vännäs har att rätta sig till. Vad jag kan se av Sonja Erikssons kommentarer omk. det ekonomiska läget i Vännäs ser det verkligen bekymmersamt ut, dock finns det inga förklaringar varför försörjningsstödet ökat så lavinartat, eller hur man styr upp i verksamheterna. Att man sedan inte kan lagar och regler kring beslutanden är bara att beklaga. Man bör snarast göra en total översyn av ledningsorganisation och styrning då denna inte fungerar i kommunen. Uppenbarligen måste man också ta nya tag om hela den ekonomiska situationen och vända på alla stenarna. Det är svagsint och illa att lägga kostnaderna för illa skött ekonomi på medborgarna utan att städa framför egen dörr.

    • Sonja Eriksson

      Om du vill ha svar på alla frågor och funderingar som du skriver om så räcker inte ett kommentatorsfält. Jag uppmanar dig istället att läsa protokoll från bla vård och omsorgsnämnden på Vännäs hemsida. Vi gör väldigt mycket vad gäller uppföljningar och åtgärder hela tiden utifrån det som händer. Vi får också kredit för det från de uppföljningar som revisionen gör.
      Vad gäller försörjningsstöd så handlar det tex om personer som inte har haft råd att vara med i Akassan efter den stora avgiftshöjningen. Dessutom är den ersättning man får från den för låg för att man ska kunna leva på den. Det handlar också om utförsäkrade från sjukförsäkringen . Illa skött ekonomi står regeringen för, vi får hela tiden sopa upp spillrorna efter den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.