Spännande valutgång

Det må vara i tidigaste laget att redan nu börja spekulera i kommande val. Jag gör det ändå.

Jag gör med utgångspunkt i den avgjort största frågan hittills i det kommunalpolitiska livet i Vännäs. Stängningen av byskolorna för med sig en mängd konsekvenser för barn och skolbarnsföräldrar och även för byarna hävdar många. Det är inte de konsekvenserna som jag just nu tänker på, utan i stället på eventuella konsekvenser lokalt för våra politiska partier.

Socialdemokraterna
Kommer de att förlora röster, eftersom de nu av många uppfattas ha en nonchalant inställning till kommunens landsbygd, vara odemokratiska och inte följa kommunalagen i sin iver att få igenom impopulära beslut?

Kommer de i stället att vinna röster på sitt mod att trots massivt motstånd från andra partier och en del av allmänheten ändå fatta beslutet i sin övertygelse att kommunens ekonomi kräver det?

Centern
Kommer Centerpartiet att förlora röster tack vare sin oförlåtliga blunder på mållinjen, som innebar ett nej till den folkomröstning som partiets och många av dess medlemmar kämpat för och även räknat med skulle komma till stånd?

Eller kommer det i stället att vinna röster såsom, åtminstone utåt sett,  det parti som hårdast kämpat för landsbygden, d.v.s. för bevarandet av byskolorna?

Moderaterna
Kommer de att förlora röster på att de inte höll sig till det borgerliga lägret utan i stället stödde S och V?

Eller kommer det att vinna röster genom sitt ekonomiska och logiska sätt att se på frågan och genom sitt mod att tänka själva och inte bara okritiskt följa det större borgerliga partiets väg?

Folkpartiet
Kommer de att förlora röster genom att de så öppet visade att de inte ens kan komma överens inom sitt eget lilla parti?

Eller kommer de tvärt om att vinna röster i och med att de visade hur ”högt i taket” de har och att de dessutom har en ung och orädd kvinna som företräder dem i fullmäktige?

Miljöpartiet och Vänsterpartiet

De partierna har sina väljare, som nog vare sig kommer att öka eller minska i antal på grund av byskolefrågan. Jag inbillar mig nämligen att deras kärnfrågor är av annat slag.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.