”Särskilt skäl” i Vännäsfullmäktige

En ny omgång i folkomröstningsfrågan kan eventuellt starta, om C i Vännäs överklagar beslutet om att inte ha den i den del som den insatta ersättaren inte tilläts rösta i frågan.

Fullmäktige har tydligen i sitt reglemente sagt att om särskilda skäl råder, får en ersättare delta i beslutet, även om hen avlöst den ordinarie ledamoten mitt i ett ärendes behandling.

Men om man som jag har en tendens att läsa det skrivna som en viss hornprydd gestalt läser bibeln, är den givna frågan vad som menas med ”särskilda” skäl.

Skall den som inte kan sitta kvar tills det pågående ärendet är avslutat redovisa, vilka särskilda skäl hen har som gör att hen måste lämna sammanträdet just då? Är det så, kan jag tänka mig att om vederbörande under ärendets behandling plötsligt inser att hen är jävig, så skulle det vara ett sådant särskilt skäl. I ett sådant läge borde en ersättare kunna gå in och vara beslutsfähig.

Ulf Eriksson ser frågan på ett annat sätt och menar att det är ärendets betydelse och karaktär som skall ses som ett särskilt skäl att tillåta en ersättare att gå in som ordinarie med full beslutsrätt mitt i ett ärendes behandling.

Jag tror dock att det är ledamotens skäl för att mitt i ett ärende lämna sammanträdet, som måste vara av ett särskilt slag, för att vederbörandes ersättare skall få gå in besluta i ledamotens ställe. Bestämmelsen måste vara ett sätt att få ledamöterna att inse vikten av att vara vald till ledamot i fullmäktige.

 

4 kommentarer

 1. Annelie

  Nej, fortsätt!
  Nu när vi äntligen fått ett kort och bra ord så vi slipper skriva han/hon, hennes/hans osv.

  Kan verkligen inte förstå motståndet mot ett ord som har ett så tydligt användningsområde. Jag undrar om alla motståndare till denna ”nymodighet” säger ”använda sökmotor” istället för att ”googla” också…

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Kul att du tycker det. ”Lillsyrran” är för gammal för att acceptera ordet. Hon fyller 70 snart 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.