VK:s rubriksättning

Jan Nilsson klagade nyligen på sakfel i VK:s artiklar – dock utan att peka ut några specifika sådana. Jag vet inte om han går så långt att han även finner sakfel i rubrikerna hos VK.

Även rubriker innehåller stundom sakuppgifter. Många läser t.o.m. bara rubriken och nöjer sig med det. Därför måste det vara viktigt att det finns saklig täckning i artikeln för vad som sägs i rubriken eller tvärtom, kan man tycka.

Det lilla jag vet om hur det fungerar på en tidningsredaktion säger mig att rubriker sätts av andra än de som skrivit artikeln ifråga. Då och då verkar det som om rubriksättaren inte ger sig tid att ens läsa artikeln eller åtminstone inte vill förstå dess innehåll. Att rubriksättare vill ”lura” tidningsläsaren till att tror något som inte stämmer, vill jag förstås helst utesluta.

I dagens VK finns ett strålande exempel på en osaklig rubrik. C överklagar ”nej” till folkomröstning lyder den. Men redan i ingressen till artikeln framgår det tydligt att C bara överväger att överklaga beslutet! Det är ju något helt annat.

Vet rubriksättaren mer än han som skrivit artikeln? Eller vill hen bara blåsa under de falnande glöden i ärendet och falskeligen tända nya förhoppningar hos de besvikna byskolekämparna? Vilkendera av dessa omständigheter som gäller ökar inte mitt förtroende för det jag läser i VK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.