Katarina Barruk

I går såg jag kungen och drottningen och några till som gottade sig i kungaparets närhet. Jag hörde även på talen och tog del av underhållningen.

I dag läser jag om händelsen i VK. Det enda riktigt unika för Västerbotten, nämligen att här bor samer, något som Umeå kommun även har med i sin ansökan om att få bli kulturhuvudstad 2014, förbises helt av VK.

Jag tänker förstås på den otroligt väl framförda joiken av Katarina Barruk från Storuman. Visserligen såg jag att sveriges statsöverhuvud, som han visst också har som titel, i början av joiken var mer intresserad av en byggkran på andra sidan torget. Det må han vara förlåten, men att inte VK med ett enda ord nämner den mest unika delen av tillställningen i sitt reportage är det inte.

Kungen har varit ”vid makten” i 40 år sa den kvinnliga konferencieren, vem nu det var. Det är klart att om man är ”statsöverhuvud”, så borde man också vara försedd med all makt, nästan ”allmighty”, men förstås inte i en demokrati. Så vitt jag förstår har kungen ingen formell makt alls och är mest känd för den informella makt han har att bestämma med vilka hans barn får gifta sig.

Det var VK-artiklens jag ville ha synpunkter på. Nu blev det ändå litet mer.

(LÄS OM KATARINA BARRUK HÄR:)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.