Politikertystnadens beror kanske på…

Eftersom politikerna i Umeå har valt – med ett enda undantag – att inte yttra sig i Ågrenaffären är det fritt fram för alla att spekulera fritt. Jag har nu kommit att tänka på en möjlig orsak till tystnaden.

Anställningsbeslutet är ett s.k. delegationsbeslut, som fattats av Charlotte Lundkvist, Chef strategisk utveckling. Hon har av politiker (i kommunstyrelsen, fullmäktige?) delegerats rätten att fatta anställningsbeslut i deras ställe. Hennes beslut gäller precis som om det var fattat i personalutskottet eller kommunstyrelsen. Det går t.ex. att överklaga, vilket också gjorts som bekant.

Viktigt att veta i sammanhanget är att ingen nämnd eller styrelse kan upphäva hennes beslut. Man har alltså gett henne den formella rätten att fatta anställningsbeslut. I det ligger ett förtroende och en bedömning att hon också kan göra det enligt de formella regler som gäller samt att hon också har förmågan att rätt bedöma de meriter som den hon anställer har. Underförstått har man nog också utgått från att hon är stark nog att inte låta sig påverkas av ovidkommande inblandning till förmån för någon speciell kandidat.

Rimligen måste det nu finnas många bland Umeå kommuns politiker som inte gillar beslutet ifråga och bland dem även de som delegerat den aktuella beslutanderätten till Charlotte Lundkvist. Om folkpartiledamoten Ulrica Westerlund är den enda, borde det vara många som bör ta sig en funderare inför fortsatta politiska uppdrag.

Vad kan då poltikerna göra åt saken i detta läge? Problemet för dem torde vara att om de tydligt desavuerar beslutet och dessutom gör det offentligt, förväntas de sedan vidta en åtgärd som de nog helst inte vill, d.v.s. dra in Carlotte Lundkvists delegationsrätt. Hennes beslut står dock därefter fast, men hon förhindras att fatta några framtida lika tvivelaktiga beslut.

Tacksam för tips på andra tänkbara förklaringar till totala tystnad från kommunens ansvariga politiker.

5 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Tystnaden beror i grunden på den ”grundlagstystnad” som allmänt råder i Umeå kommun. Vid avbrytandet av de privata aktörerna Lerstenen, m fl för Nannabad, nov 2011, gjordes en advokatgranskning som hemligstämplades. Nu i våras när VK fick tag på underlaget till budgeten var det secret också. Nu kom det fram och jag kunde visa att man jämfört felaktigt med andra bad, så Umeå siffra på 350 000 besök/år är orealistiskt med rätt jämförelse.

    Intressant är att med ÅÅW-anställningen så kom plötsligt utannonsering för ny stadsdirektör och bara tre veckor för att söka. Ändå meddelade stadsdirektören i augusti att sluta och då sades utåt att rekrytering skulle gå igång. Kanske var något som ÅÅW anställdes på gång, men nu vågade inte kommunen utan annonserar. Christer Lindvall S-ordf i Personalutskottet kanske ha svar här.

  2. lf

    Jag är inte insatt i alla intriger som råder i Umeå kommun.Jag är en vanlig enkel medborgare.Men vad jag vill är att om vi ställer frågor till kommunledningen så vill vi ha svar. Om man nu har gett en tjänsteman en sån delegationsrätt att anställa folk utan normal handläggning,varför går hon inte ut och förklarar hur det har gått till.
    Man blir frusterad och förbannad och nu är det dags att ledande politiker att lägga korten på bordet.
    Vi medborgare vill ha en förklaring.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Jag tror inte att man gett henne rätt att anställa ”utan normal handläggning”. Det har man säkert utgått från att så skulle ske. Problemet är kanske att det är oklart vad som är ”normal handläggning” i Umeå kommun.

  3. lf

    Ja,men man måste väl ha fackliga förhandlingar i vanlig ordning.
    Har de fackliga organisationerna släppt igenom detta ärende ,då måste ju medlemmar i facken ställa sig frågan ”vad har vi facket till”.
    Nu är det nog dags för fack och politiker att träda fram.
    Varje dag som går i denna tystnad gör ju att medborgare ställer sig frågan ”vad har vi för politiker i Umeå kommun”.

  4. Nisse

    Nu är det ett nytt jobb i Umeå som kanske faller paret i smaken? Och det arbetet som stadsdirektör är utannonserat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.