Kommentar till politikertystnaden

Jag väljer att återge en kommentar jag fått till inlägget om politikernas tystnad vad gäller den tillsättandet av omvärldsstrateg. Där nämns något som jag missade, när jag lyssnade på webbsändningen från fullmäktigesammanträdet, nämligen att Ulrica Westerlund (F) meddelade att hennes fråga inte avsåg själva tillsättningen. Så sjuk är hela frågan, att det var nödvändigt. Nu känns det som om Folkpartiet inte alls skiljer sig från övriga starkt sammansvurna gänget.

Kommentaren:

”Jag vet inte vad tystnaden bland alla politiker beror på. T.om hon som försökte ställa enkla frågan fick lov att försvara sig innan att det inte hade något med tjänstetillsättningen att göra för att på något sätt lugna alla. Jag vet inte vad politiker är rädda för. Onekligen är det klart att tjänsten inte tillsattes på rätt sätt, särskilt eftersom man snabbt beslöt att direktrekryteringar nu ska stoppas. Men på något sätt accepterar alla det, eller vill inte beröra det. Vad gynnar tystnaden alla partier? För alla partier är tysta, utom nu folkpartiets smygförsök som fick ursäktas och finformuleras. Är det att man är rädd för att själv bli granskad? Är man rädd för att få minskade samarbetsmöjligheter med alliansen? Någonting är konstigt, och man blir lite rädd faktiskt. Finns det anledning att vara rädd och varför? I ett demokratiskt land som vi påstår oss att detta är… Varför är politikerna så tysta? Hur oroliga ska vi medborgare vara?”

 
 
0

4 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Tystnaden i Umeå hos politiker finns också i näringslivet. Jag har verkat/arbetat i båda områdena. Först om företagare som när man finns med i ett ramavtal, t ex några arkitektbyråer. Om A får ett uppdrag och B kan få senare, så är B tyst om kritik mot A för att inte riskera nästa uppdrag. Detta kan vara sant att kommuntjänstemän gör så, men det får ju inte vara så. Och är nog inte det för det mesta då byråkratin vet att det är bra att få veta brister och kunna förbättra. Utan det blir en slags självcensur från näringslivet då.

    Ytterst når detta även i jätteprojekten bibiloteksflytten och badhus på kv Nanna. Många profiler och högt i näringslivet ogillar dessa politiska hugskott, krumsprång, påhitt, etc som inte föregåtts av utredningar, remisser, debatter, etc och sedan beslutats i Kommunfullmäktige. Utan besluten tas internt (Nannabadläge i informellt möte först) och i Umeå ofta i Näringslivs- och planeringsutskottet som är underordnat Kommunstyrelsen och inte alla KF-partier finns representerade. Men många av dessa ”toppar” håller också tyst, ofta för man har fokus på sin egen framtid.

    Tystnaden i politiken är svårare att förstå, politiker är ju representanter för allmänheten, som gett mandat i val. Men i nämnderna utses man i partikorganisationerna, och då gäller det att rätta sig i leden inför kommande val och nya nomineringar. Och ju längre man är kvar, desto mer beroende av ekonomin (gäller skiktet direkt under toppen, längst ut är politik ingen födkrok). Sedan späs tystnaden i Umeå på med ett kommunalråd som domderar och tystar samt ett som hyssjar (M) och tystar.

    • lf

      I en kommentar till mig,så säger Lennart Holmlund att det är bara stadsdirektören som tillsätts politiskt.
      Det betyder att chefer som har ansvar för de olika nämnderna tillsätts av tjänstemän. Det är med andra ord dessa tjänstemän som har makten.
      Men oavsett om jag inte har fattat hur anställningsproceduren i Umeå kommun går till, då man anställer chefer, så måste ni förstå att många är förbryllade.
      Total tystnad kring en demokratisk process kan aldrig vara bra. Är det så att det pågår en process i kommunledningen som skall hålla väljarna utanför. Varför skall vi vanliga väljare då gå och rösta?
      Var finns den undersökande journalistiken hos pressen.
      Slutligen ett förslag.Hade det inte varit bättre att anställa en anställningsstrateg.

  2. Peggy Sjöström

    Vilken fantastisk kommentar du fick! Jag beundrar väldigt mycket folk som du och den kommentar-skrivare som har förmågan att genomskåda fina ord liksom ”folkpartiets smygförsök som fick ursäktas och finformuleras”. Jag köpte faktiskt smygförsöket och det är sannolikt många andra som köpte det! Det är därför viktigt att du (och kommentarskrivaren) fortsätt att avslöja finforumlerade, skumma politiskt påståenden och budskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.