Personlig assistens i Vännäs

Jag kommer just från ett informationsmöte i Vännäs. Bl.a. därför att media knappast torde intressera sig för frågan, förrän den är beslutad och klar, tar jag upp den här.

Det gäller frågan om kommunen skall fortsätta att vara anordnare av personlig assistens eller om privat anordnare skall upphandlas. Enkelt uttryckt gäller frågan att eventuellt privatisera verksamheten.

Än så länge har frågan bara varit uppe i vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott. Det enda man gjorde där var att besluta att ärendet skulle fortsätta att utredas. Något beslut finns alltså inte om att en upphandling skall göras. MBL-förhandling med berörda fack har t.ex. ännu inte hållits.

Mitt enda intresse i frågan är att jag är god man för en person som har personlig assistens. Om tankarna på privatisering skulle förverkligas, ges hans assistenter en möjlighet att antingen stanna kvar i kommunal tjänst men på ett annat slag av arbete eller gå över till den privata anordnaren. De kan alltså välja mellan en fortsatt tämligen trygg tillsvidareanställning hos kommunen eller byta ut den mot en mindre trygg timanställning hos det privata företaget.

Ingen vet i dag vilket val ”mina” fem assistenter kommer att göra. Även om jag inbillar mig att de trivs hos min huvudman och känner starkt för att fortsätta att vara hans assistenter, finns ändå anledning att tro att det väljer kommunen som arbetsgivare.

Om de gör det valet, kommer min huvudman att ”över en natt” få fem (5) nya assistenter att vänja sig vid. Jag tror att det skulle innebära en kvalitetssänkning för hans del och det oberoende av hur bra och lämpliga hans nya assistenter än må vara. Men han liksom sannolikt många andra med personlig assistens via kommunen saknar egen förmåga att klaga.

Det enda motiv till en eventuell privatisering som jag uppfattade av informationen är att spara drygt 700 000. Det kan förstås vara skäl nog men för många är det svårt att acceptera att besparingen skall ske på bekostnad av kommunens svagaste medborgare.

Det är bara att hoppas att de privatiseringsovilliga partierna står fast vid sin grundläggande syn på privatisering i välfärden och att de finns kvar som majoritet även efter kommande val.

12 kommentarer

 1. Sarah

  Privat behöver ju inte betyda sämre. Tvärtom kan privata lösningar sida vid sida med kommunala lösningar innebära att kommunerna måste bli bättre, mer effektiva i sin hantering av skattemedel och gentemot sina kunder och medborgare. Kommunar anställda kan ju också sluta på sitt jobb och din klient får nya assistenter, ingenting är ju för evigt och förändringar är ju en naturlig del i livet annars skulle ju utveckling inte ske över huvudtaget.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Nej det behöver ju inte, men i det här fallet skulle det i alla fall bli sämre både för min huvudman och för hans assistenter, om de väljer att gå över till den privata entrepenören. Visst kan kommunalt anställda sluta men inte fem på samma gång. Att gå från tillsvidareanställning till timanställning kan knappast ses som annat än en försämring.

 2. Karin

  Men är upphandlingen redan gjord ? Du skriver den privata entreprenören, är det redan klart vem som tar över ?

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Nej, nej ingen upphandling är gjord och tämligen osäkert är det också – tror jag – om den överhuvudtaget kommer att göras. Med ”entrepenören” i mitt exempel menade jag bara den som eventuellt kommer att bli det.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Jag TV 4-inslaget om detta och blev mäkta förvånad, eftersom jag ju hade sett TV-programmet om just den konsultfirman. Dessutom vet jag ju att kommunen har en person anställt som är jurist. Borde inte hon ha kunnat hjälpt kommunen i stället?

   • Karin

    Det gör ju saken än värre om det finns en utbildad jurist som redan är anställd i kommunen, fy för att använda skattepengar till sådant och motarbeta dem som behöver hjälp !!

 3. Monica Wahlström

  Faktiskt, så är det så, att på LSS-området är det inte alls säkert att epitetet ”jurist” gör att man ”kan” området. Det är en ganska trasslig lagstiftning, och det händer mycket på området. De flesta jurister är specialiserade inom olika områden. Få är specialiserade inom socialrätt. Jag är övertygad om att vissa socionomer är mer specialiserade på vissa socialrättsliga frågor än många ej-inom-socialrätt nishade jurister.

  Sedan – Vännäs har inte anlitat Kommunlex för konsulttjänst. På Kommunlex finns för övrigt bland de mest pålästa inom socialrätt i landet.

   • Monica Wahlström

    Angående kommunlex, jag skrev en kommentar på Maria Lundkvist Brömsters blogg, kopierar den:
    Hej Maria! Kan nästan hålla med föregående talare, och hittade ett klipp som något nyanserar bilden av Reinholdsson. Jag anser att han är enormt skicklig på socialrätt. Han är mycket noga med att framhålla även kommuners ANSVAR angående många grupper (hört honom om personer med psykisk funktionsnedsättning, och exv angående det långt gående ansvaret för uppsökande verksamhet, där många nog tyvärr brister. Även runt Lex Sarah och det stora ansvaret kommuner har där och varje anställd). Se gärna klippet för lite mer nyansering. Lite obehagligt att ett enskilt företag får så mycket ”skit” kan jag nästan tycka!

    http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/bara-positiva-erfarenheter-av-kommunlex-2484302

    • Monica Wahlström

     Sen är förstås inte en raljant ton ok. Tyvärr händer nog sådant inom alla yrkesområden, när man träffar andra som jobbar med precis samma målgrupp, att man kanske någon gång börjar skoja lite om sina patienter-klienter-brukare. Men, absolut inte okej!

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

     Jag hade faktiskt läst din kommentar med länk till en artikel om Reinholdsson och drog därför slarvigt den felaktiga slutsatsen att det var han som hade hjälp vår kommun i det aktuella överklagningsärendet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.