Grattis och skäms Holmlund !

Holmlund

Nu är det bara att gratulera Holmlund, som nu lyckats ta upp ett ämne som engagerar. Sådant gillar man som bloggare. Skämmas bör han samtidigt göra över det sätt han behandlar inläggets kommentatorer.

Trots löftet på sidan för kommentarer om att kunna göra det anonymt väljer han att lägga in kommentatorernas e-postadresser! Det må så vara att en del av dem ju inte är riktiga e-postadresser. Då väljer han i stället att publicera deras IP-nummer. Smart av honom ligger det nära till hands att tycka, om man inte tänker på de negativa konsekvenser detta kan få.

Många av oss bloggare, kanske rent av de flesta, vill ha kommentarer till det vi skriver. Många som vill skriva en kommentar drar sig för att göra det, därför att de tror att att de även om de skriver anonymt kommer att få sitt namn publicerat. Nyss ringde en person, som var rädd just för det.

Den som kommenterar det jag skrivit kan i vart fall alltid räkna med att hens namn förblir okänt för andra än för mig själv. Den som kommenterar Holmlunds inlägg kan nu inte längre göra det anonymt.

Holmlund har genom sitt ”smarta” drag gjort demokratins en stor otjänst. För mig hör det till ett demokratiskt samhälle att kunna säga vad man tycker offentligt och då även kunna göra det anonymt. Den synen på en viktig del i en demokrati saknar uppenbarligen Umeå kommuns avgående kommunalråd. Skriver du en insändare och vill vara anonym, så är du också garanterad att du får vara det. Dock måste tidningen ifråga veta vem du är.

Holmlunds nya linje tycks vara att nu börja släppa ut för honom negativa kommentarer men att inte låta upphovsmännen och kvinnorna bakom dem vara anonyma. Så gör han inte med de positiva kommentarerna. Han tror sig därmed kunna skydda sina inlägg mot alla som vill kritisera dem. Vilket annat syfte kan han annars ha?

Tänk ändå, om Holmlund har så pass ”stake”, att han för första gången skulle våga sig på att kommentera ett blogginlägg från mig. Han får gärna vara anonym och jag kommer inte att publicera vare sig hans e-postadress eller hans dators IP-nummer.

9 kommentarer

 1. Lisa

  Holmlund saknar nog stake att kommentera din blogg och särskilt demokratisk har han nog aldrig varit i grund och botten. Jag tycker att du tagit upp väldigt viktiga synpunkter om Holmlunds agerande.

 2. Ingegerd Jernberg

  Efter att ha läst Holmlunds senaste bloggar och framförallt hans svar på kommentarerna så undrar man om han inte behöver hjälp av någon. Det är uppenbart. Att han ogillar folk med andra åsikter än hans egna torde vara välkänt för de flesta men att försöka ”skrämma” folk till tystnad känns obehagligt. I bloggen från 30 december då han som rubrik skrev ”Lite reflektion från mellandagarna” fick han en kommentar från en som undrade varför han inte reflekterat över det som hände före jul och då specifikt den skandalösa tjänstetillsättningen av en omvärdsstrateg. Ett hett och engagerat ämne som engagerat Umeåborna. Tystnaden från politikerhåll har varit total, trots detta skriver Holmlund ”jag har förklarat att det är tjänstemän som anställer de tjänstemän som politiken anställer och det är stadsdirektören och det beror på att den personen har ingen annan överordnad än politiken. Tjänstemän ska inte heller diskrimineras om de har en viss politisk uppfattning eller är gift med eller känner någon i kommunen”. ”Den anställning vi gjorde fanns i budget för vi har sagt att vi behöver en omvärdsbevakning och då flera slutat av olika anledningar. Jag tycker att det är konstigt att du far runt med en massa skitprat om anställningarna när du inte vet ett dugg hur det går till eller ska eller kan gå till.”
  Jag tar mig friheten att kommentera hans eget inlägg på din blogg eftersom Holmlund endera delen inte skulle publicera den alternativt publicera den med ip nr och mailadress. Jag avstår från att kommentera hans språkliga handikapp.
  1.Holmlund: Den enda tjänsteman som politikerna (inte politiken som H Skriver) beslutar om är högsta adm kommunchefen, ,för närvarande Hans Gammelgård. Övriga tjänster tillsätts genom olika delegationsbeslut från kommunen.
  Kommentar: Vid den fackliga förhandlingen 1 vecka före beslutet togs så följde kommunens företrädare inte ens det avtal man har med facken nämligen att handlingar som förhandlingen avser ska skickas ut 7 dagar före mötet. Papperen lades ut på bordet vilket kritiserades starkt av facken. Detta finns protokollfört och är allmän handling. Vid de fackliga förhandlingarna deltog Gammelgård (högsta adm chefen för kommunen) tillsammans med 4 andra i högsta kommunledningen. Däremot deltog INTE C Lundkvist (chef för strategisk utveckling och den person som på delegation beslutade om tillsättningen). (???)
  2. Holmlund: Tjänstemän ska inte diskrimineras på grund av politiska åsikter eller om man är gift med en politiker.
  Kommentar: Åsa Ågren var inte tjänsteman vid Umeå kommun förrän 1 dec då hon tillträdde tjänsten. Däremot var potentiella sökande till jobbet diskriminerade eftersom ingen annan fick veta att tjänsten skulle tillsättas. Hon har definitivt haft fördel av att vara gift med en av Umeå kommuns högsta politiker och tidigare varit kollega med Gammelgård. Detta är det allvarliga. För kommuner gäller en s k objektivitetsprincip. Enligt 1 kap 9§ regeringsformen (GRUNDLAG) ska kommuner och landsting beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Objektivitetsprincipen innebär således att det ställs ett visst krav på saklig grund för anställning. Ett lagbrott i samband med anställning, till ex en anställning i strid med diskrimineringsförbudslagstiftningen, strider därför mot objektivitetsprincipen. Principen sträcker sig dock längre än så: inga som helst ovidkommande skäl får ligga till grund för anställningsbeslutet och hänsyn till exempelvis fritidsintresse eller släktskap får inte tas.
  Enligt tillgängliga handlingar i ärendet (och även Gammelgårds uttalande) så var detta en vakant tjänst som aldrig varit tillsatt. Holmlund påstår att flera omvärdsstrateger slutat (förmodligen tagit ur luften, hur ska han kunna veta det).
  3. Holmlund avslutar med att författaren far runt med en massa skitprat som han inte vet något om.
  Det är nog så att det är Holmlund själv som inte vet så mycket om lagar och förordningar och inte heller vad som händer inom hans egen kommun. Hade han haft insikt i detta ärende så hade han avskedat samtliga inblandade.
  Om allt gått rätt till varför har ni då rensat upp i träsket och börjat att utannonsera lediga tjänster??
  Jag skulle avslutningsvis uppmana alla partier och politiker som har ambitioner inför valet i september att göra avbön i denna fråga. Numera är det ganska många som känner till bakgrund och
  fakta och detta kommer att bli offentligt. I sociala medier kommer såna här övertramp fram. Det är alltid bättre att krypa till korset än att bli uthängd med fingrarna i kakburken.
  Berit Lundberg

 3. Pingback: Holmlund går för långt | Betraktelser av världen och vardagen

 4. Maria Skiddi

  Ja du,

  Lennart Holmlund skulle ha varit riktigt stor i Sovjetunionen. En riktigt riktigt obehaglig maktmänniska är han i den roll han har idag. Dessutom har han skrivit fel mailadr under en kommentar. Helt makalöst! Umeås egen lilla Kim…

 5. lf

  Jag blev också fundersam att han gav ut min e-post. Men det är kanske så att då man är irriterad då slår man till ordentligt. Jag är ju bara en medborgare som har velat ha svar på en fråga.Om detta leder till att vanliga medborgare blir beskyllda för att snacka skit,då blir det svårt att föra en dialog.
  Avslutningsvis kan du Lennart Holmlund precisera vilken skit jag har snackat.
  Du kan ta det på bloggen, så vet ju alla vilken skit jag har levererat.

 6. Anna

  Ja, det är obehagligt med denna svårighet att ta kritik och att försöka skrämma medborgare till tystnad. Kan informera till de som är oroliga över utlämning av IP-nummer att IP-nummer som varje man kan söka på ger internetleverantörens närmsta nod, som ofta är i samma stad. Det är den enda information man kan få. Däremot om någon jobbar på samma internetleverantör som man använder så kan den syna vem man är, och polisen kan få fram mer information. Men ingen random utan sådana kontakter kan komma och förfölja och hota iaf.

  Det verkar ju dock att för att kunna kommentera Umeåpolitikers bloggar så kan det vara av värde att skapa en skräpmailadress som inte innehåller avslöjande namn. Själv använder jag en som skapats för längesen och som jag inte ens kan logga in på längre 😛
  Men det märks att anonymitet och personlig integritet blir viktigare för oss och en var nuförtiden. Är det inte spaning med FRA så bidrar folk som Lennart med att försöka röja folks identiteter, arbetsgivare och myndigheter spanar på folks facebook, google samlar in mängder information… osv.. Det kommer bli viktigt att se över hur vi som enskilda individer kan försöka säkra vår anonymitet och personliga integritet. Inga företag går att lita på heller, minns att VK flyttade nån stor diskussion, var det om Åseleambulansen?, till ett forum där folk var tvungen att logga in för att sålla bort de anonyma. Intressant utveckling, men skrämmande, och Lennarts beteende känns faktiskt rätt overkligt och jag lider verkligen med de som fått sin personinformation utlämnad när de i tron trodde de var anonyma och trygga.

  Tack för att du tar upp detta ämne, K-G!

 7. Pingback: Publicering av ip adresser?! | Fröken Krass

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.