En kniv i ögat

Senare i dag åker jag till Umeå för att få en remiss som senare kommer att leda till just ”En kniv i ögat”.

När jag för två fick min nuvarande glasögon, fick jag veta att hade en antydan till grå starr i ena ögat. Den har nu utvecklats så att den nu besvärar mig en hel del. Feghet har fått mig att hela tiden skjuta upp det samtal som jag ringde i går. Nu känns det klart bättre, men att påstå att all oro för ingreppet är borta, skulle vara en lögn.

Inte minst har jag av min fru, som assisterat vid flera gråstarroperationer, lugnats genom beskedet att operationen nog är bland de allra enklaste man tänka sig. Andra har sagt detsamma. Jag har också klart för mig hur gott resultat av operationen jag kan vänta. Självklart har jag också via nätet tagit reda på hur den går till.

Men ändå… finns det något ställe på kroppen där man minst av allt vill att någon skall skära än just ögat? Det är den känslan som får mig att känna obehag inför ingreppet. Jag vet att jag troligen måste räkna med en rätt lång väntetid och det gör inte så mycket. Samtidigt skulle jag vilja få det snabbt undanstökat. Själva ingreppet tar visst ca 20 minuter. Väntetiden torde dock bli lång.

Nu ser jag fram emot massor av lugnande kommentar från läsare som själva blivit starropererade. Dem som det eventuellt gått illa för, ombedes vänligt men bestämt att behålla den erfarenheten för sig själv.

(Vad jag drabbats av kommer i journalen antagligen att benämnas ”cataractis senilis”. Senil eller gammal det är jag ju, men förhoppningsvis inte också ”senil” i den mening som många lägger i det ordet. Katarakt kommer f.ö. från det grekiska ordet ”katarrates” som betyder vattenfall. Någon upplevelse av vattenfall ger dock inte min linsgrumling.)

 

6 kommentarer

  1. Mr Cool

    Jag vet att du inte gillar mig och inte kommer att publicera detta men det spelar ingen roll………..

    För ett antal år sedan sköt jag med ett salongsgevär och fick s.k. hylssprängning varpå krutstänk och metallsplitter letade sig in i mitt ena öga. Helt förblindad på ena ögat bar det av till sjukhuset och brännsåren från krutet på hornhinnan var inte så mycket att göra åt men splittret måste ju ut.

    Jag fick sätta mig i en stol med hakan på en metallplatta varpå akten började. Man tog helt enkelt en liten elektrisk borrmaskin och borrade i ögat. När borren sjönk in så började jag må illa och kall luft sprutades in i operationslokalen. Efter en stunds borrande med korta pauser så sa jag ”sluta för nu svimmar jag”……varpå doktorn sa ”det är inte för att det gör ont som du håller på att svimma utan därför att du är RÄDD….och det finns bara ETT ställe till på din kropp där du skulle vara lika rädd om jag borrade”. Jag antar att han menade i pungkulorna men stundens allvar gjorde att jag inte ville fråga.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Det är klart att jag publicerar detta, eftersom du så tydligt visar på en vilja att lungna mig inför operationen.

  2. Ingegerd Jernberg

    Det finns ett orspråk som säger ”gå inte och vänta på bekymmer, då kan du i värsta fall få uppleva det två gånger”.
    Jag opererade båda ögonen samtidigt i september. Jag ville slippa progressiva glasögon och framtida bekymmer med gråstarr. det gjorde inte ont och var inte obehagligt. Man får bedövning i form av ögondroppar och även några droppar för nerverna i munnen. Under själva operationen såg man intensivt ljus, sen var det klart. Ingreppen tog bara några minuter. Det var lite dimmigt några timmar efteråt sen ser man som en hök. Även om det kostade skjortan så var det värt varenda öre!!
    Med andra ord, du har inget att vara orolig för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.