Sverker och ”mooning”

Jag lyssnar alltid på Ring P1 under mina långpromenader och där är Sverker Olofssons min absoluta favorit.

Häromdagen ringe en person som var upprörd över mycket, bl.a. oskicket som några ibland ägnar sig åt, nämligen att visa sin nakna bak. Något överraskande, men härligt uppriktigt lät Sverker då lyssnarna förstå att han inte tyckte att detta var något att bli så upprörd över.

Händelsen påminde mig om något jag var med om på min första resa rill USA. Vi tog en guidad tur med båt runt Manhattan, något jag varmt vill rekommendera den som för första gången besöker New York. Det var en varm och solig dag. På ett ställe kunde vi se en massa ungdomar. En av dessa vände sig mot oss på båten och visade oss sina nakna ”röv” (det var det ord som Sverker använde f.ö.). De flesta av oss på båten var nog turister och några tog det säkert (?) som vänlig välkomsthälsning till USA och the Big Apple.

Senare har Peggy lärt mig vad detta kallas ”mooning” på Amerikansk engelska. Definitionen i Urban Dictionary får mig dock att inse, att det nog inte rörde sig om en välkomsthälsning. Så här säger man där att ”mooning” är:

The act of baring one’s anus to a party as a sign of defiance.

Wikipedia har en fylligare beskrivning:

Mooning is the act of displaying one’s bare buttocks by removing clothing, e.g., by lowering the backside of one’s trousers and underpants, usually bending over, whether also exposing the genitals or not. Mooning is used mostly in the English-speaking world to express protest, scorn, disrespect, or provocation but can also simply be done for shock value or fun. Some jurisdictions regard mooning to be indecent exposure, sometimes depending on the context.

En kommentar

  1. Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

    Den sortens ”humor” torde fler än jag ha svårt att förstå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.