Jan Nilsson (M) om skatten

Skatten

Utan att på något anse mig vara ”expert” på internationell skattepolitik eller på den svenska eller f.ö., vill jag här lämna några synpunkter på Jan Nilssons blogginlägg ”Skatten i Sverige” (http://blogg.vk.se/jan-nilsson/).

Jan visar en fin bild över skatten internationellt, en bild som jag absolut tror på utan att någon källhänvisning behövs. Jag uppfattar inlägget som ett slags försvar för moderaternas skattesänkningar genom åren, som alltså inte alls enligt bilden har förpassat Sverige till länder med låg skatt. Inget fel med skattesänkningarna, som bara varit bra för landets ekonomi, tror jag Jan vill visa.

Vad jag vill framhålla för var och en som bara ser Sverige som ett högskatteland och länder som t.ex. USA som förebilder med sin låga skatt, är något som Jan är väl medveten om men avstår från att nämna här. Som många vet, befinner vi oss nu i USA. Jag är här här för 20:e gången. Möjligen är jag litet av en expert när det gäller att se en viktig skillnad mellan ett land som USA med låg skatt och Sverige med sin jämförelsevis höga skatt.

Jag menar alltså att det är helt fel att bara visa på skattetrycket och inte samtidigt också visa på viktiga skillnader när det gäller vad olika länders invånare får för den skatt de betalar. Amerikanen måste mycket oftare än svensken betala direkt ur sin egen plånbok för viktiga saker i sitt liv. Staten gör det inte och det helt enkelt för att man valt att ha en för låg skatt.

Skatten i USA är låg (och det är f.ö. också lönerna för flertalet arbetare här). Här får väldigt många själva betala för sin hälso- och sjukvård. Universitetsstudier betalar man också själv för. Vägtullar förekommer, d.v.s. man kör inte gratis på vissa ”highways” här. Säkert finns det fler exempel här i USA på tillfällen då den låga skatten gör livet dyrare på annat håll för amerikanen.

Om vi så en stund skulle fundera över de två länderna med den lägsta skatten och frågar oss om dessa länder verkligen borde vara något för Sverige att sträva emot när det beskattningen. Jag har inte varit vare sig i Chile eller Mexico, men är ändå ganska säker på att jag föredrar en hög skatt i Sverige med allt gott det för med sig framför att bo i dessa båda lågskatteländer.

En kommentar

  1. Gunnel Granath

    För ca 20 år sedan hade vi sommargrannar från N Carolina, USA. De var i Norrbottens skärgård en månad varje sommar. Vi hade jämngamla barn, våra döttrar var lika gamla. Båda hade tandställning. Kostnaden i USA var 10 000 kr och i Sverige 0 kr. Så visst var det skillnad på välfärden och är så fortfarande. 10 000 kr för mer än 20 år sedan var mycket pengar. Familjen från USA hade två barn, de hade egen firma och mamman var hemmafru.
    Ha det skönt i sommarstugan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.