Nå’t för Vattenfall?

Under vår USA-resa besökte vi ett par ungdomar utan arbete och med superdålig ekonomi. De bor i Arizona, där man knappast kan bo utan AC i bostaden, och där man troligen beöver lika mycket el för att kyla ner sina bostäder som vi behöver för att värma våra.

Elkunder i Sverige som inte klarar av att betala sina elräkningar blir som bekant bortkopplade från nätet. Först sedan deras elräkning är betald, får de strömmen tillbaka. För dem innebär detta förstås ett strort problem.

I USA, åtminstone i Arizona och den elleverantör som de båda ungdomarna hade, finns ett annat alternativ. Om det är bättre än vårt är förstås tveksamt. Minst lika tragiskt som det är för fattiga männniskor i Sverige är det i alla fall.

Ungdomarna visade oss hur det hela gick till. Vi följde dem till ett varuhus, där de kunde ladda ett speciellt konto/kort med pengar. Mer än 20 dollar hade de för tillfället inte råd med. Hemma i deras bostad fanns sedan en slags kortläsare, där de drog kortet och i och med det hade de förskottsbetalat för 3-4 dagars elleverans!

Deras ytterst besvärliga ekonomiska situation blev än värre, när deras skrotbil havererade någon dag därefter. Deras möjligheter att söka jobb blev därmed kraftigt försvårat. Svårt blev det också att ta sig till närmaste ställe för att ladda el-kortet.

Svårt blev det för oss att i jämförelse med dem nu börja inse att vi ju är ”miljonärer”, if you know what I mean.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.