KD:s äldreboendegaranti

Stolt gratulerar Han-Inge Smetana i ett blogginlägg oss äldre. Samtidigt vill han förstås visa att KD håller sina löften.

Men vad han gör att han visar vad litet småpartiernas löften egentligen betyder i valdebatten. Tydligt formulerade löften förvandlas till rena snömoset, när Alliansens alla partier kommer in i bilden. Av löftet som skulle garantera dem som är 85 år och äldre en bostad i s.k. särskilt boende blev det inget av. Ett bollande med med olika begrepp, när det gäller äldres boende kan förmodligen lura en och annan, men någon garanti om bostad i särskilt boende betyder de inte.

Vad betyder detta, t.ex:

Alla kommuner ska bli skyldiga att erbjuda plats i ett trygghetsboende – en äldreboendegaranti – för alla som är över 85 år och har beviljats hemtjänst.

Vad menas då med trygghetsboende? Särskilt boende betyder det i alla fall inte. Finns detta begrepp på andra ställen än i KD:s motioner?

Och hur skall man tolka detta:

Alla kommuner ges möjlighet att erbjuda trygghetsboende eller särskilt boende utan biståndsbedömning.

KD tycks tro – eller bara vill få folk att tro – att det är förbjudet för kommunerna att låta folk få flytta till särskilt boende utan biståndsbedömning, men nu skall man alltså genom KD:s initiativ får rätt att göra det!

Av rocken (garantin om plats i särskilt boende) bidde det alltså bara en tumme (en rätt för kommunerna att använda sina särskilda boenden som de vill, alltså en rätt som de redan har).

4 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    KD:s förslag är märkligt. Om 85-åringar kan gå förbi de köer som finns till äldreboenden så kommer riktigt sjuka att inte få sin plats!

    Mycket märkligt!

    Att gå emot kraven i socialtjänstlagen!

    Gud bevare oss för KD!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.