Vännäs skattehöjning

Majoriteten i Vännäs har nu enats om att höja skatten med 50 öre. Alla med inkomster i Vännäs får därmed avstå från 50 öre extra per intjänad hundralapp.

Detta får direkt Hans-Inge Smetana att prata om ”Beska droppar” och i ett blogginlägg förfasa sig över skattehöjningen. Den ”drabbar mest de med de lägre inkomsterna” skriver han. Deras ekonomi hänger alltså på denna ynka femtioöring per intjänad hundralapp som nu kommer att tas från dem genom skattehöjningen! Hur skall ha kunna få majoriteten i kommande kommunfullmäktige att förstå det?

Jag tror definitivt inte att de med sina låga inkomster och inte heller Smetana med sin högre inkomst kommer att bli särskilt mycket lidande av höjningen. De kanske t.o.m. kommer att känna en viss tillfredsställese i vetskapen om att de genom sin ”uppoffring” kunnat hjälpa de styrande i en svår ekonomisk situation – såväl majoriteten som den del av oppositionen som vill ta ansvar för kommunens bästa.

Här hemma hos oss har vi i vart fall kommit till den slutsatsen att skattehöjningen för vår del inte kommer att betyda något för vår ekonomi. Tvärtom känns det bara bra att vi genom att avstå från ett måttligt belopp per månad kan bidra till att risken för indragning av viktiga kommunala verksamheter minskas.

Sedan är det bara att hoppas att skattehöjningen tillsammans med de kloka förslag som KD tänker presentera på måndag leder till en på sikt stabilare ekonomi för kommunen.

 

2 kommentarer

  1. Oroad vännäsbo

    Hej Karl-Gustav! Tycker du verkligen att det är rimligt att vännäsborna ska beskattas hårdare än de flesta övriga länskommuner, t.ex. lilla Bjurholm? Vad tycker du att vi vännäsbor har rätt att kräva av skattehöjningen, dvs vilket mervärde ska denna skattehöjning ge för den enskilde medborgaren? Vi har inte ens ett badhus som alla andra kommuner! Risken är uppenbar att folk flyttar från kommunen och då förlorar man skatteintäkter istället. Är skattehöjningar enda lösningen för er socialdemokrater blir man väldigt oroad. Och skyll inte på förra regeringen som kommunalrådet gör…

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Jag tycker att det är rimligt i detta läge, åtminstone tills dess alliansen talar om för S hur man skall komma sig ur det svåra ekonomiska läget. Ett litte bidrag skulle förstås vara att strunta i just tankarna på ett ”billigt” badhus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.