Folkets vilja i en demokrati

Att ens antyda att USA inte skulle vara en demokrati torde få en och annan att idiotförklara mig – om man nu inte redan gjort det an skäl.

För mig finns ett mycket nära samband mellan röstdeltagande och styrkan på en demokrati. Om så många som möjligt är med och röstar fram dem som skall styra landet, blir det demokratska utfallet stort. Samtliga som uppfyller kravet på på ålder och nationalitet skall ges rätt att rösta utan nåot annat krav på dem att just gå och rösta. De som av olika skäl har svårigheter att göra det, skall erbjudas hjälp med det. USA kräver att den som vill rösta skall registrera sig först, något som för många utgör ett oöverstigligt hinder.

Valdeltagandet i USA har alltid varit lågt. Och ännu lägre är det än vad den officiella procentsiffran visar, om man beaktar att alla de miljoner som uppfyller alla krav på rösträtt UTOM kravet på att registrera sig. Jag väljer att direkt citera några meningar från en artikel jag nyss läst:

GOP Columnist in Houston analyzes the bad news from 2014. The GOP won 52 percent of 35 percent of the voters. The GOP ”mandate” is 17 percent of the registered electorate (and 13 percent of those eligible to vote).

GOP=Old Grand Party=Republikanerna

Jag överlåter till dem som är kunnigare än jag i engelska att förstå inlägget och begränsar mig till bara översätta det som sägs inom parentesen. Alltså vann republikanerna mellanvalet med stöd endast från 13 % av det totala antalet som borde haft rätt att rösta, om de bara hade varit registrerade.

Det betyder att endast 13 % av USA:s ”röstberättigade” del av folket nu har gett fullmakt till kongressen att t.ex. stoppa eller åtminstone allvarligt försvåra den för landet så nödvändiga Obamacare-reformen!

För mig är ett land som styrs med ett så ytterst svagt stöd av folket svårt att betrakta som en demokrati, hur väl det än må följa alla tänkbara krav som ställs på en demokrati. Vad det amerikanska FOLKET egentligen vill, är det ju ingen som vet, eftersom det ju inte är något som visar sig i landets allmänna val.

En kommentar

  1. Pingback: Obama odemokratisk? | K-G (Kalle) Sjöströms blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.