VK:s rubriksättning

Under alla de år som jag fått det skrivit publicerat i VK har inte kunnat förstå, varför man där i stort sett alltid ändrar rubriken på det jag skrivit. Det har då gällt insändare, debattinlägg, korta referat på föreningssidan m.m.

Mot de av VK satta rubrikerna har i och för sig inte haft något att invända. De har speglat innehållet i det skrivna lika bra, men inte bättre, än vad mina egna rubriker gjort. Längden på dem har inte heller skiljt sig från längden på mina. Men som sagt, varför ändrar man mina rubriker? Dessbättre har man dock inte ändrat själva innehållet i det skrivna.

”Vännäs satsar på moduler” är en rubrik i dagens VK, som direkt fångade min blick, när jag öppnade den sidan av tidningen. Sakinnehållet i rubriken kändes inte direkt nytt, eftersom moduler i ganska stor omfattning redan används i kommunen.

Redan ingressens två första ord, ”Tillfälliga bostäder” anger vad det är för moduler som kommunen nu enligt rubriken påstås satsa på. Om rubriken var avsedd att locka till att läsa artikeln – som det ju är med rubriker ibland – så fick den mig att läsa den.

Att ett så ovanligt kommunalt beslut som att använda moduler för att ordna bostäder hade kunnat fattas över en natt, hade jag svårt att tro på. Och så är det inte heller. Informationen i rubriken är felaktig och måste vara satt av någon som inte kan se någon skillnad mellan en inlämnad motion och fattat beslut!

Än så länge rör det sig bara om en motion från Monica Wahlström (Fp), ett förslag alltså som innebär att kommunen borde göra det rubriken alltså påstår att den redan gör, d.v.s. satsa på moduler som bostäder för väntade flyktingar. Tiden mellan att en motion lämnas, remitteras till aktuell förvaltning, utreds, leder till beslut och sedan verkställighet är vanligtvis tämligen lång.

Den aktuella och missvisande rubriksättningen lär oss att inte alltid lita på rubriker i VK. Artiklarna under rubrikerna bör också läsas. Varför ens egna rubriker måste ändras förblir tillvidare en VK-hemlighet för mig.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.