VK-kritik blir ”trams”

För någar dagar sedan kritiserade jag i ett blogginlägg VK:s rubriksättning. I går kommenterades inlägget av VK:s nyhetschef, Patrick Krainer. Eftersom inlägget lästes av tämligen många, vill jag lyfta fram nyhetschefens kommentar i ett ett nytt inlägg.

Så här skriver han:

”Jag tycker att kritiken du riktar är tramsig. Att bli utkastad är ett vedertaget begrepp som inte brukar läsas bokstavligen. Precis som att ingen tror att de som fått sparken verkligen har blivit utsparkad ur huset medelst en fot.
”Patient som tagit sömnmedel väcktes mitt i natten och skrevs ut kort därefter” fungerar väldigt dåligt som rubrik då det är alldeles för långt. En rubrik kan inte täcka vad hela artikeln handlar om. Den innehåller endast några enstaka ord. I ingressen förklaras betydligt mer om vad artikeln handlar om. Den rubrik vi använde nu kan jag inte se några problem med. Du är välkommen att mejla mig på [email protected] om du har fler frågor.
Mvh Patrick Krainer, nyhetschef VK”

Tramsig eller ej, men nog tycker jag att VK, Norrlands största dagstidning, borde kunna hitta andra sätt att försvara sig än att dumförklara en kritiker bara genom att klassa kritiken som tramsig.

Jag torde inte vara den förste som kritiserar tidningars rubriksättning. Att bara avfärda den sortens kritik med att kalla den tramsig visar bara på den mediala maktfullkomlighet vi måste finna oss i.

 

4 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Jag håller absolut med Dig! Det är ofta jag också reagerar på allt möjligt knas i vk. Allt från taskiga rubriksättningar till andra märkliga saker både i skriftspråk och innehåll. Kanske borde de anställa en korrekturläsare av den gamla skolan som har lite bättre koll på vissa saker?

    Och något som jag absolut inte gillar är när vuxna människor använder sig av onödiga förkortningar.
    ”MVH” är den absolut värsta förkortningen som finns. För är man så ”lat” att man inte ens ids skriva ut en hel artighetsfras så kan man faktiskt lika gärna låta bli. Så i mina ögon är ett mvh helt enkelt n förtäckt förolämpning!

    Ha det bra Kalle 🙂
    //Helena

  2. Sören Agnemo

    Hej Kalle!
    Håller åxå med. Nonchalant inställning av denne Krainer.
    Fortsätt Kalle!
    Hälsningar, Sören

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Tack för det. Jag har förstås tänkt litet mer på saken… Han är ju chef dessutom, visserligen bara för ”nyheter”, men ändå. Borde inte person i chefsställning vara litet försiktigare när han bemöter kritik från en kund (prenumerant) och medarbetare (bloggskribent)? Det känns förstås skönt att det finns fler än jag som ställer sig frågande inför denne nyhetschen Krainer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.