Gerrymandering

Garrymandering

Ett av sätten för ett poltiskt parti i USA att få det bästa utfallet för sin del i de allmänna valen är, förutom att göra det svårt för ”vanligt” folk att överhuvudtaget kunna rösta, är att göra märkligt avgränsade valdsitrikt.

Man för alltså samman geografiska områden, där man vet sig ha de flesta av sina sympatisörer, till ett distrikt. På det sättet försäkrar man sig om majoritetsutfall i distriktet. Distrikten får därmed mycket oregelbundet utseende, ”salamanderliknande” sägs ibland.

Det engelska ordet för detta är ”gerrymandering”, som har följande bakgrund:

From Elbridge Gerry, US politician + (sala)mander; from the salamander-like outline of an electoral district reshaped (1812) for political purposes while Gerry was governor of Massachusetts

Det är alltså en mycket gammal företeelse, fortfarande helt laglig och även använd nu för tiden, som t.ex. i Florida (se bilden!). Bilden visar att demokraterna vann stort tack vare ”gerrymandering” knepet. Gerry Mandering tillhörde  ”Democratic-Republican Party”, eller det första ”Republican Party” (som det kallade sig sjävt på den tiden).

Att detta är möjligt i en demokrati som USA, kan inte annat än ifrågasättas.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.