Provocerande USA-ämnen

I kväll är vi bjudna på middag kombinerad med musicerande i mysig hemmiljö med fina och trevliga vänner. Av åtta personer spelar sex olika instrument. Det är bara värdinnan och jag som inte spelar något instrument alls. Vi brukar därför ha ett trevligt och givande samtal på tu man hand. Ett samtal där musiken faktiskt stör en personal jag med nedsatt hörsel.

Före under och efter maten sker ett livligt konverserande. Jag försöker hänga med så gott min hörsel och min språkförståelse tillåter. Samtals ämnenan är av högst alldaglig karaktär, där kontroversiella ämen undviks uppfattar jag det som.

Tänk om vi någon gång gång kunde prata om sådana frågor som jag tycker är viktiga. Saker som jag ofta tar upp i denna blogg hemma i Sverige. Saker som inte heller där tycks intressera så många. Men HÄR i USA borde de förstås göra det, tycker jag. Någon gång har vi snuddat vid någon av de kontroversiella frågor som jag tänker på, men den debatten har snabbt ött ut. Varför förstår jag inte.

Jag skulle vilja ta upp ett antal frågor, men vågar nästan inte, eftersom jag då inte skulle kunna undgå från att argumentera på ett sätt som möjligen skulle förolämpa någon eller några av de närvarande. Inte alla, det vet jag bestämt.

Tänk om vi kunde prata om vapentillgång och lagar och regler som gäller för detta. Och tänk om vi kunde prata mer om detta rika (och djupt skuldsatta) lands bristande sjuk- och hälsoförsäkring. Och varför inte också om det i en demokrati helt oacceptabelt låga valdeltagandet och alla de svårigheter som orsakar detta. Och om avsaknaden av betald ledighet för nyblivna mammor! ”Gerrymandering” som jag bloggat om tidigare, d.v.s. när en politisk majoritet bestämmer valdistrikten så att det skall passa majoritetspartiet bäst. Vad säger äkta amerikaner om det.

Och vad tycker de om de låga lönerna, som medför att så många måste ha eller åtminstone försöka skaffa sig fler jobb än bara ett? Inser de månne att detta har medfört att man sommatgäst på en restaurang nu ”måste” betala 20 % i dricks till den lågavlönade servitrisen, d.v.s. hjälpa hens arbetsgivare att ge hen en någorlunda ersättning för sitt arbete. Att restaurangägaren i stället skulle göra det genom att sänka sin vinst är inte att tänka på.

Några sådana ämnen kommer sannolikt inte att tas upp. Dock kommer jag att göra det med värdinnan.

 

2 kommentarer

  1. Ben Astrom

    Da kan du ju utbilda dig en del — kanske med att titta pa Megan Kelly’s nyhetsprogram pa FoxNews, eller lyssna pa Rush Limbaugh eller Mark Levine. Dar ar det helt oppet att diskutera de amnen som du ar intresserade av och det debatteras narmast dagligen.
    Var i Michigan — Grand Rapids?

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Den ”utbildning” somFoxNews erbjuder betackar jag mig för. Vi kommer just hem från Kalamazoo, dit vi har ca 8-9 svenska mil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.