USA-dricks ersätter lön
Så länge jag minns har jag ifrågasatt systemet med dricks och då främst i USA. Att jag gjort och gör det här beror främst på systemet med statligt fastställda och låga minimilöner.
I dagens lokaltidning finns en artikel, som egentligen handlar om avskaffandet av begreppet övertid. Övertidsbegreppet fastställdes av Kongressen 1938 och alltså inte genom förhandlingar mellan arbetsgivare och de anställdas företrädare. Nu vill politiker på högerkanten ta bort och i stället införa ”flextid”, som inte kostar arbetsgivaren något mer än möjligen ett visst produktionsbortfall.
I artikeln hittar jag en uppgift som stärker mitt sedan länge mest uppenbara argument mot dricks, nämligen att arbetsgivaren och inte restauranggästerna skall betala serveringspersonalens löner. Jag har hävdat att restaurangägaren inte betalar sin personal skälig lön och att matgästerna därför måste hjälpa till med det. I dag är 20 % i dricks som jag förstått det en mer eller mindre oskriven lag.
Minimilönen i Michigan är 8,15 doller/timme (ca 68 kronor). Men om den anställde har ett arbete, där man vanligtvis får dricks, är den bara 3.10 dollar/timme (ca 26 kronor)! Den myndighet som fastställt dessa belopp utgår därmed solklart från att mellanskilnaden mellen 68 och 26 kronor skall utgöra bidrag till lönen från matgästerna d.v.s. själva dricksen (TIPS)
Dock sägs det att om dricksen inte skulle täcka den skillnaden, blir det arbetsgivarens sak att göra det. Hur det nu går till att kolla detta, förstår jag inte.
TIPS står f.ö. för ”To Insure Proper Service”. Kanske borde man därför lämna den redan innan man beställer och intar måltiden ifråga?
Senaste kommentarerna