Bedrövligt Swedbank!

För min frus räkning håller jag nu på att närmare ta reda på vad som gäller i Sverige i anledning av det amerikanska, lagen FATCA. Eftersom svenska banker i allra högsta grad är inblandade i detta, ringer jag förstås vår bank, Swedbank. Lagens konsekvenser gäller i Sverige från den 1 juli 2014.

FATCA står för ”Foreign Account Tax Compliance Act”. Ett avtal finns mellan Sverige och USA, som medger att lagens konsekvenser följs även i vårt land. För att i detta läge beskriva lagens innebörd väldigt kort, vill jag vara litet försiktig trots att jag i dag läst massor om den i så svensk översättning som i amerikanska originaldokument. Jag väntar nu på besked från Swedbank och kommer därefter att telefonledes kontakta vårt skatteverk.

Lagen medför att personer boende i Sverige (och massor av andra länder) och som har amerikanskt medborgarskap i vissa lägen skall betala skatt på sina banktillgångar (och andra tillgångar) till USA. Banken skall rapportera till skatteverket om sina amerikanska kunders bankkonton som sedan vidarebefordrar uppgifterna till USA:s skattemyndighet. Detta gäller dock bara om beloppet motsvarar eller överstiger 50 000 dollar. Så långt har jag hittills kommit i min ”utredning” i ämnet. Dock vill jag få den uppfattningen bekräftad samt svar på ett antal andra frågor i sammanhanget. Jag valde alltså att ringa banken först.

På Swedbanks huvudkontor talar jag med tre (3) personer som inte ens hade hört talas om FATCA! Den sista jag talade med ville veta vilka frågor jag hade, så att hen skulle kontakta sin support. Självklart uttryckte jag då min förvåning och missnöje över att jag inte själv kunde bli kopplad till någon som kände till FATCA. Den imponerande tålmodiga tjänstemannen försökte ändå förstå vad det hela handlade om. Jag överdriver inte, skryter möjligen litet i stället, när det var jag som kunde upplysa hen om vad lagen handlar om.

Nu väntar jag på att man på Swedbanks huvudkontor skall hitta någon som man tror ska kunna svara på mina frågor om FATCA. Jag trodde, att man skulle hinna nå mig före detta blogginlägg skrevs, men det har man inte gjort.

 

7 kommentarer

 1. Peggy Sjöström

  Dina läsare bör veta att denna lag gäller även vi som har dubbelmedborgarskap! Jag känner mig rätt besviken och t.o.m. lite förargad mot USA nu när de plötsligt vill lägga skatt på pengar som jag – SOM EN SVENSK – har förtjänat i SVERIGE av en SVENSKARBETSGIVARE varav en del har jag sparat i ett SVENSKT bankkonto! När jag flyttade till Sverige 2001 var överenskommelse väldigt lätt och klok – alltså, lön förtjänat från arbetet på en svensk arbetsplats skulle skattas endast i Sverige! Det känns inte alls sjyst att USA har ändrat på reglarna sedan dess!

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Ja, det är viktigt i sammanhanget. Lagen gäller även de med dubbelt medborgarskap.

  • Andy

   Nu är inlägget ganska gammalt, men pga skatteavtalet med sverige så borde du inte behöva betala dubbel skatt, med deras forein earned income exclusion som är upp till en viss summa, det vore ändå intressant att höra om du råka ut för det?
   Det är tragiskt att usa beskattar sina medborgare oavsett vart dom bor, en del har ju aldrig bott eller arbetat där eller ens haft en adress.
   Det måste ju skapa en hel del jobba och besvär för dom själva, mycket administration dom måste ju drunkna i papper.

 2. Noname00

  Har ni fått reda på något mer, någon med amerikanskt medborgarskap som åkt på dubbel beskattning dels 30% här och sedan skratt från usa?
  Vad gäller för sparkonton man har tex kapitalförsäkringar.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Nej, många av frågorna är fortfarande obesvarade, men vi klarar oss ändå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.