USA – frihetens hemort

IMG_3475

Åtskilliga gånger har jag hört amerikanska politiker stolt prisa sina krig runt om i världen och samtidigt framhållit att de varit ämnade att skydda landets frihet. Mer och mer har jag börjat undra över hur ”fritt” det egentligen är att vara amerikansk medborgare.

Den 3 december antogs en ny lag, FAST (Fixing America’s Surface). Den språkliga innebörden är svårt att förstå för mig med mina bristfälliga kunskaper i engelska. Det är dock lättare att förstå vad lagen innebär. Ytterst ingår den i USA:s jakt på skattesmitande landsmän som bor och tjänar pengar utomlands. Att sådana jagas, har jag inget att invända emot. Däremot är det svårt att acceptera sättet man gör det på. Jag har tidigare här bloggat ett antal gånger om en annan lag, FATCA, som gjort det svårt även för hederliga och icke skattesmitande amerikanska medborgare att bo och arbete utomlands.

En fortsättning på detta och ett ytterligare hot mot de amerikanska medborgare som valt att bo och arbeta utomlands är denna FAST. Nu skräms man med hot om indragna pass. Många av dem riskerar nämligen nu att få sina pass indragna eller bli nekade att få ett nytt, när det gamla behöver förnyas.

Min fru som mest troligt inte tillhör ”riskgruppen” är nu ändå mycket besviken på sitt hemland och även aningen orolig. När jag försöker lugna henne genom att påminna henne om att hon ju som svensk medborgare måste kunna använda sitt svenska pass i stället för våra resor till USA svarar hon:

”It’s a U.S. federal crime to enter or leave the country on anything other than a valid U.S. passport, even if you have other nationalities.” 

Hon hade läst beskrivningen av FAST noggrannare än jag. Hon skulle alltså inte kunna åka till USA på sitt svenska pass och inte heller lämna USA med det passet, om skulle vara där när hon mister sitt amerikanska pass! Då skulle hon vara fånge i sitt eget hemland. Så var det alltså med friheten i USA.

Det finns ett avtal mellan USA och Sverige om s.k. dubbelt medborgarskap. Det finns dock skäl att undra över vad ett sådant egentligen är värt, när USA i detta läge inte accepterar ett svensk pass för tillträde till landet.

Om hon skulle vara riktig orolig över att mista passet återstår bara en sak, nämligen att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap! Det finns dock ett antal skäl för henne att inte görs det, varav de tusentals kronor som det skulle kosta bara är ett av skälen.

4 kommentarer

 1. Fakta talar

  Du berör sidor som flertalet svenskar inte förstår, nämligen att den amerikanska statsmakten ALLTID bara ser till intressen för amerikanska medborgare bosatta i USA. Inte de som flyttat till andra länder, liksom inte heller utländska medborgare bosatta i USA.

  I mitt säljarbete hade jag klippkort till USAs många delstater några år, och sa då ”jag stoppar nu Europa-hjärnan i en förvaringsbox vid avresan på flygplatsen, och tar där fram och stoppar in USA-hjärnan. Sedan när jag kommer tillbaka gör jag tvärtom”. Det går inte att göra affärer med en Europa-hjärna i USA. Tänket är för olika.

  Amerikaner har nämligen helt olika värderingar och tankemönster är vi europeer.Jag blev utbildad och medveten om skillnaderna, resp vad som är yta och vad som finns djupare under ytan. Jag fick därför en ”hatkärlek” till USA, för jag imponerades av USAs dynamik och innovationsförmåga, men ville slippa se den negativa sidan av detta mynt.

  Nobelpristagaren i ekonomi Edmund Phelps senaste (forsknings-) bok (2013) Mass Flourishing: How Grassroots Innovation Created Jobs,, Challenge, and Change. Där redovisar han hänsynslöst båda sidorna av det mynt jag såg i USA. Hans forskningsslutsatser från studie perioden 0000 -2010 blir deprimerande för Storbritanninen, Australien och Nordamerika (inkl USA), men fullständigt förödande för resten av Europa. Den dynamik och innovationsförmåga som fanns perioden 1850 – 1950 har i huvudsak avstannat på 1930-talet i Europa, och 1970-talet i USA. (Europa överlevde andra halvan av 1900-talet med koipieringsstrategier av USAs ”dynamik”). De senaste årtiondena har USA och Europa försökt hålla uppe sysselsättningen (jobben) med konstgjorda livsuppehållande insatser”. (Asien har för kort utvecklingsperiod för att det ska kunna dras några slutsatser om denna region, men lever på ”kopieringsstrategier”).

  Howard Perlmutter skrev en bästdäljande bok om att 300 företag skulle ta över världens samlade produktion på 1970-talet. Denna prognos verkar bli verklighet´, och då politiker/människor idag är mera beroende av företagen (och deras jobb och skatter) än tvärtom, kommer framtida makt över sysselsättning att hamna hos storföretagen – kapitalisterna, inte hos resp lands människor och deras folkvalda USA ligger bara som vanligt 10 – 20 år före Europa i denna utveckling.

  När krubban blir tom, brukar hästarna börja bita varandra. Dit har vi nu kommit i Europa.Vi må hata eller älska denna utveckling, men folkens egna demokratiska fria val i Europa har lett oss dit enligt nobelpristagaren Phelps forskningsresultat, vars bok blev en bestseller i USA men omnämns knappt I Europa.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Jag berör faktiskt något som inte heller en amerikansk medborgare förstår, nämligen min fru som större delen av sitt liv bott i USA och nu i Sverige sedan ca 14 år. Den amerikanska statsmakten förefaller i så många avseenden att inte heller till intressen som medborgarna som bor i USA har.

 2. William

  Det är snudd på kriminellt att vara amerikanskmedborgare boende utomlands!
  Hur gör din fru med att deklarera i U.S.A.? Finns det någon förenklad deklaration du kan hänvisa till?
  Min hustru och jag skaffade dubbelmedborgarskap för våra två barn när de var små, nu är de vuxna och börjar tjäna en inkomst. De känner sig manade att göra rätt för sig och deklarera i U.S.A. MEN! Så omständigt och byråkratiskt!!! Själv har jag bott här i Sverige sedan jag avslutade mina studier och innan jag började förvärvsarbeta (1987) utan att någonsin deklarera i U.S.A.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Min fru, amerikanska med dubbelt medborgarskap, kommer att svara dig via e-mail.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.