Vad gör omvärldsstrategen?

I dagens VK undrar krönikören Benny Karlsson bl.a. över vad kommunens omvärldsstrateg Åsa Ågren Wikström. Han är inte ensam som gör det. Hans ord är värda att återge i ett blogginlägg här. Så här skriver han:

”Och vad gör Umeå kommuns omvärldsstrateg Åsa Ågren Wikström? Att hon är gift med kommunalråd Anders Ågren är av sekundär betydelse. Hennes eget cv är nog så imponerande. Hon har varit både riksdagsledamot och kommunchef i Vännäs, men vad gör hon i rollen som kommunens omvärldsstrateg?

Det jag ser är inlägg på Facebook där hon visar upp sig på IKSU:s gym, eller gör jobb åt Moderaterna. I höstas var hon på kongress en vecka i Madrid där även Angela Merkel deltog. Vad fick vi se av det? På Facebook lade hon ut en selfie med partiledaren Anna Kinberg Batra samt en fin guldpenna hon hade fått – men vad går hennes jobb ut på? Kanske det är någonting som kan avslöjas under 2016?”

Mitt tidigare engagemang kopplat till denna Åsa gällde primärt hur rekryteringen av henne hade gått till. Min kritik av den var därför riktad mot dem som hade rekryterat och anställt henne. Av det tog hon mycket illa vid sig och dem som kritiken var riktad mot hukade sig och teg, antagande att tiden nog kommer att ”läka alla de sår” som den märkliga rekryteringen hade orsakat.

Nu har den dessvärre inte det. Bennys Karlssons notering i sin krönika är ett gott exempel på det. Hans ironiska kommentar om vederbörandes ”imponerande” cv, mindre än ett år som riksdagsledamot och kommunchef i Vännäs (sparken efter ca 2 år!) kan inte uppfattas på annat sätt än att också han står undrande inför rekryteringen.

Lika klart är syftet med det han skriver att han vill veta vad omvärldsstrategen gör på sitt jobb. Att hon själv eller någon från ”etablissemanget” skulle ge svar på den frågan, är dessvärre ytterst osannolikt.

 

 

2 kommentarer

  1. Mimmi N

    Bra att du granskar makten, ett kommunalråds moatje får att välbetalt jobb av skattebetalarna, utan att ansöka. Mycket viktigt att nyttan med detta följs upp. I andra arbeten riskerar man ju uppsägning pga arbetsbrist?

  2. Maggan

    Jag undrar som Benny Carlsson. Vad gör hon på jobbet? Är det inte på tiden att vi som betalar kommunalskatt i Umeå får veta lite mer än att hon har fått en fin penna på en konferens i Europa någonstans. Nu är det på tiden att hon kliver fram i rampljuset. Vi är många som väntar på det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.