Riedl och ”USA-moderaterna”

Det här inlägget bygger huvudsakligen på en insändare från Kurt Karlsson, Umeå. Jag tar risken och utgår från att det han skriver är korrekt.

Som de som läser mina inlägg redan vet, har jag en längre tid intresserat mig extra mycket vapenlagarna i USA och alla vansinnigheter som är följden av dem. Det är också bekant att jag utan att tveka det minsta benämner republikanerna ”USA-Moderater”. Många har då vänligen förklarat för mig att det är helt fel att jämföra våra moderater med USA:s republikaner . Man har dock inte lyckats särskilt bra med det, eftersom det som tydligast kännetecknar våra Moderater så väl stämmer med det som kännetecknar republikanerna.

Nyligen gjorde jag ett blogginlägg (http://blogg.vk.se/kgs/?p=5954), där jag berättade att republikanerna motsätter sig ett återinförande av förbud mot halvautomatiska vapen. Det skulle nämligen drabba landets jägare, menar de!

I EU:s vapendirektiv föreslås bl.a. förbud mot just halvautomatiska vapen. Men det motsätter sig länets främste moderat Edward Riedel och tänker göra ”allt i sin makt” för att skrota förslaget. Han gör det också, precis som sina moderatkompisar i USA, av hänsyn till de behov som våra jägare enligt honom har av halvautomatiska vapen. Dessa behov är alltså viktigare än att förhindra eller åtminstone minska risken för att denna typ av vapen hamnar i orätta händer, tycks vara den bedömning har gör.

Härmed har jag fått ytterligare ett exempel på likheten mellan Moderaterna i Sverige och republikanerna i USA.

 

2 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

    Nu förstår jag dig inte alls. Jag jämförde INTE de svenska vapenlagarna med de amerikanska. Vad jag gjorde vara att jag jämförde svenska moderaters syn på halvautomatiska vapen med de amerikanska republikanernas syn på dessa vapen. Du tycks heller inte förstå att om halvautomatiska vapen är lagliga, d.v.s. kommer finnas lagligen hos medborgarna, så ökar risken att dessa genom inbrott och på annat sätt kommer i orätta händer – trots våra regler om att vapnen skall förvaras säkert inlåsta.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Så du menar alltså, att republikanernas motstånd mot att göra halvautomatiska vapen lagliga igen skulle bero på att man inte heller i USA inte ser att legala vapen används i kriminella sammanhang? Naturligtvis, eller åtminstone högst sannolikt, är det först när de vapen som ursprungligen var legala hamnar i händerna på ”bad guys” som de används i brottsliga sammanhang. Och då bli det farligare än icke automatiska vapen. Så är det förstås också i Sverige också. Men nog ser du väl likheten mellan republikanerna och Riedl när de båda vill värna om jägarnas ”behov” och inte beaktar risken att ”lagliga” vapen på ett eller annat sätt hamnar i händer på fel människor?

      Likheten mellan republikaner och Moderater i Sverige är många. Synen på halvautomatiska vapen är bara en av dessa likheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.