”Svar” från polisen

Naturligtvis kunde jag inte låta bli att vända mig till polisen med min fråga om en eventuell skyldighet för mig som privatperson att försök stoppa den som tänker köra iväg med sin bil, när den är en uppenbar livsfara för föraren och andra trafikanter.

Samtalet med polisen gav mig i stort sett ingen vägledning. Samtidigt fick samtalet mig att förstå hur knepig min fråga är.

Det enda konkreta men samtidigt i stort sett helt värdelösa beskedet var att jag direkt skulle ha ringt polisen, så att någon därifrån hade kunnat rycka ut och stoppa den farliga bilfärden 7-8 kilometer till Vännäs! Jag hade f.ö. ingenting att ringa med. Polisen antydde också att jag kanske borde polisanmäla mannen, vars namn jag inte visste och inte heller hade jag memorerat bilens registreringsnummer.

Jag hade lätt kunnat ta tändningsnyckeln, men då hade jag riskerat anmälan för egenmäktigt förfarande och troligen också ”åkt dit” för det.

Någon direkt skyldighet enligt lagen att ingripa hade jag dock inte. Så uppfattade jag åtminstone polisens svar.

 

En kommentar

  1. Jan-Erik Vahlström

    Bedrövligt av polisen att inte kunna ge ett svar på detta men tar man nyckeln så lär hela det juridiska maskineriet starta och förmodligen så lär man åka dit. Vill man att man bara ska titta åt andra hållet och inte bry sig när sådana saker inträffar? Polisen har en del att förklara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.