Populär Youtubefilm

 

För några år sedan besökte vi Shipshewana Indiana, USA. Där tillhör flertalet den religiösa rörelsen amish. Först i dag inser jag dock, att de människor vi såg inte var Amish utan i stället Mennoniter, en utbrytning från Amish.

Karakteristiskt för amish är att de anser att den tekniska utvecklingen har gått för långt och därför lever de på ett sätt som många gånger ter sig ålderdomligt. Jordbruk bedrivs till exempel ungefär på samma sätt som på 1800-talet, likaså husbyggnation och annan verksamhet. Klädseln är ålderdomlig och baseras på färgerna svart och vitt. Amishsamhällen strävar efter att vara självförsörjande på det mesta och de köper oftast ny mark med kontanter, eftersom de emotsätter sig lån. Försäkringar är inte tillåtna. Den som råkar illa ut kan istället räkna med att få hjälp av sina grannar och vänner. Elektricitet och förbränningsmotorer används bara i undantagsfall.

Det skiljer mellan de olika amishsamhällena hur strikta reglerna är. På vissa håll är reglerna så stränga att kvinnor inte ens tillåts hjälp och smärtlindring då de föder barn. De ska klara sig helt själva.[

Av en ren slump pågick en auktion där och de som var där vinkade välkomnande till oss. Vi stannade, åt och och tog intresserade del av vad vi såg. Jag filmade en grupp barn, som lekte på en studsmatta, sedan jag för frågat några av föräldrarna om det var OK att jag gjorde det.

ATT de tillät det, var kanske ett bevis på att de var Mennoniter och inte Amish. Det tydde ju också barnens olikfärgade kläder på.

Videosnutten hamnade sedan på Youtube och har nu haft drygt 17 000 tittare. Varför så många, förstår jag inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.