Gode män och förvaltare förskingrar

Att vara god eller förvaltare känns för mig som ett meningsfyllt arbete, som vi vinnlägger oss om att sköta  på bästa sätt. Uppgiften är inte alltid så tacksam att ha och det kanske främst för att så många ser på oss alla som presumtiva förskingrare. Då och då berättar media om förvaltare och gode män som skött sitt uppdrag på ett lagvidrigt sätt. Tyvärr är det så.

En sak som dock sällan redovisas i sammanhanget är den omständigheten att så många av oss faktiskt inte är skickade att hantera många av de ekonomiska och juridiska frågor som vi ställs inför. Vems är då egentligen ansvaret för att vi fått uppdrag, som vi inte är tillräckligt utbildade för. Är det vårt eller den som gett oss uppdraget?  Vårt eget ansvar för detta är begränsat, eftersom vi omöjligen kan veta i förväg vilka svåra frågor som vi kan komma att möta i uppdraget. Skulle alla vi som inte är vare sig jurister eller ekonomer välja att för säkerhets skull säga nej till de uppdrag som överförmyndarnämnden ber oss ta, så skulle det förstås skapa stora problem i samhället.

En annan sak som inte heller redovisas, när media går ut med saker som vi gode män och förvaltare gjort och som många gånger är rent bedrägeri, är överförmyndarens roll. Finns ingenting att anmärka på den myndigheten och dess uppgift att granska våra årsräkningar? När jag bara har medias uppgifter att döma utifrån, ställer jag mig ibland frågan hur det som redovisas egentligen har kunnat ske utifrån det ansvar som överförmyndaren har i sammanhanget.

Det som fick mig att skriva detta, var något jag läste på Text-TV i dag. Nedan återger att ett utdrag av detta:

"Utsatta människors pengar förskingras                     
 Hundratals miljoner kronor, som   
 tillhör samhällets allra mest utsatta,
 är på vift. Det kan SVT Nyheter    
 avslöja i en ny stor granskning.  

 Det rör sig om gode män, förvaltare  
 och förmyndare som inte har redovisat 
 vad som har hänt med pengarna de har 
 fått förtroendet att förvalta."    

 

6 kommentarer

 1. Sixten Jonsson

  Det är troligtvis bara toppen av ett isberg som redovisas av medierna för det händer ju att gode män tar sig friheten att försälja fast egendom för mångmiljonvärden vilket är ett säkert sätt att förskingra ur det blivande dödsboet.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Säkert är det så, men hur stort är överförmyndarens ansvar i sammanhanget?

 2. Svante

  Känns tungt och olustigt att tillhöra gruppen god man som nu sågas näst intill rakt över i bla radion. Är relativt ny som god man och har levt i den tron att överförmyndaren granskar den årsrapport som jag skickar in. Nu börjar jag undra – sker det bara stickprov?
  Det olustiga i detta är att anhöriga till den som jag är god man för nu kanske undrar hur jag sköter uppdraget. Skulle vilja skicka årsrapporten till dom då får de själva granska och kanske tom godkänna. Men så kan man väl inte göra.
  Jag gör detta för att hjälpa och stödja samtidigt som det ger glädje att se någon må bra.
  Jag tror att många liksom jag inte tar ut en endaste krona i ersättning utan gör detta för att stödja och då är dessa beskyllningar otrevliga..

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Så känner nog de flesta av oss. Min tanke med blogginlägget är att ge en vidare syn på den kritiska rapporteringen.

  • Karin

   Det är Överförmyndaren som SKA granska redovisningen, när det talas om stickprov så är det Länsstyrelsen kontroll att Överförmyndarna gör sitt jobb. Tyvärr så får väldigt många gode män nu lida för att några missbrukar sitt uppdrag och att överförmyndaren/överförmyndarnämnden inte gör sitt jobb!!

   • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

    Ja, så är det. Jag trode länge att överförmyndaren i och med sin granskning också tog något slags ansvar för att jobbet som gode man hade skötts ordentligt, men så är det inte. Ändå är det så, att när granskningen är gjord, får man ett beslut om vilket arvode man skall få.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.