Kärnkraftverk till salu

Märkliga saker står att läsa även i vår lilla lokala dagstidning. Uppgiften är kollad och visat sig stämma. Även om anbudstiden gick ut i går, tycker jag att historien är värd att berätta.

Efter att mer än 40 år har spenderats på bygget av ett kärnkraft i Alabama utan att få det klart för drift, har man nu beslutat sig för att sälja det för en bråkdel av det enorma belopp som lagts ner på bygget. Bygget har kostat fem (5) miljarder dollar men ett lägstapris på ynka (!) 36,4 miljoner angavs i anbudsförfrågan.

I priset ingår 1 600 acres (6,5 kvadratkilometer) land vid Tennessee River, två icke färdigställda kärnkraftreaktorer, ”transmission lines”, kontorsbyggnader, förrådsbyggnader, 13 km vägar, parkeringsplats för 1 000 bilar och mycket, mycket mer.

Säljaren bryr sig inte om vad köparen kommer att använda anläggningen till. Han kan använda den till elproduktion, industriell verksamhet, rekreation (?) och t.o.m. för boende. Efter ”viss” ombyggnad antar jag.

Försäljningen är särskilt deprimerande för anläggningens chef. Han anställdes 1994 och förväntade sig att det verkligen så småningsom skulle bli ett färdigt kärnkraftverk. Varje arbetsdag åkte han i 90 minuter för att komma till jobbet och lika länge hem förstås. Allt för att chefa över ett kärnkraftverk som efter ca 20 år aldrig blev laddat med radioaktivt bränsle och aldrig producerade en enda watt elektricitet!

Försäljningen av amerikanska kärnkraftverk är f.ö. inte alls särskilt ovanlig. Sedan 1999 har 30 anläggningar sålts, helt eller delvis.

Men som sagt – nu är det för sent att lämna anbud på detta ännu ej färdigbyggda kärnkraftverk, som har det vackra namnet Bellefonte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.