Ovant för en svensk

Nationalsånger tycks betyda mycket för USA. Två saker hände, som gjorde mig klart förvånad.

Vi var på ”Antique Engine and Tractor Show. Ett brassband skulle uppträda och naturligtvis ville vi lyssna på det. Bandet började med att spela USA:s nationalsång och alla stod upp med handen över hjärtat som brukligt är. Jag var dock inte ensam som avstod från detta med handen på hjärtat. Stod upp gjorde alla utom en man i rullstol.

Några dagar senare på Allegan County Fair spelades också nationalsången, innan den grandiosa rodeoföreställningen började.

Jag avstår från att bedöma om detta är önskvärt och bra för en nation. Jag konstaterar bara att det för mig kändes ovant att i dessa båda sammanhang lovprisa det egna landet på detta sätt. Är det något som vi borde ta efter i Sverige. Vilket av våra riksdagspartier skulle vi kunna förvänta oss arbeta i den riktiningen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.