Valdeltagandet i USA

”I´m like a dog on a bone”, säger min fru ibland. Jag släpper inte ett ”ben” i första taget. Det blir förstås jobbigt för min omgivning. Dit hör ju också ni som läser mina blogginlägg.

Nu gäller det frågan hur man skall uppfatta den procentsats som anges, när det gäller valdeltagandet i USA. Är den en andel av registrerade individer eller en andel av alla som skulle ha kunnat rösta, om de hade registrerat sig och därmed uppfyller allt som krävs för att få rösta, sådant som ålder, medborgarskap m.m. Efter att ha ägnat en del del tid åt att försöka utröna den frågan, ger jag nu upp. Jag får nämligen alltför många olika svar.

Svaret som jag fick för några år sedan av dåvarande generalkonsuln i New York Olle Westberg, d.v.s. att det var en uppgift om andelen röstande av de som registrerat sig, kan jag inte längre lita helt på.

Min fru, som också är intresserad av frågan, har hjälpt mig att finna svar på min fråga. Hon skrev bl.a. till ”US.gov” och fick där ett rakt svar:

”The voter turnout percentage refers to the voting age population.”
Procentsiffran på valdeltagande anger alltså andelen röstande av dem som nått erforderlig ålder, d.v.s. 18 år. Naturligtvis kan jag inte ifrågasätta det beskedet från ”US Government”. Däremot måste jag även fortsättningsvis kunna fundera över det beskedet.
Den 27 oktober 2016 angav ”United State Census Bureau” att det fanns 227 019 486 18-åringar i USA. De utgjorde alltså ”the voting age population”. Olika källor anger att antalet röstande var 108 322 690 och valdeltagandet var ca 55 %. Nu vet vi dessutom att ALLA 18-ringar inte får rösta, bl.a. därför att de sitter i fängelse eller har gjort det.
Jag får det alltså inte att stämma och vem sjutton bryr sig om det, mer än jag själv förstås?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.