Obehagligt

ESTA

Nu har jag ansökt om ett nytt ”ESTA” (Electronical System for Travel Authorization) inför vår kommande USA-resa. Ansökan ingav en obehaglig känsla.

Det här bli min 23:e resa till USA, men aldrig tidigare har jag haft samma känsla av obehag inför resan som när jag i dag fyllde i en ansökan om EFTA, som är en slags komplettering till passet. Att åka till USA med helt fredliga avsikter men ändå behöva känna sig misstänkt som varande en presumtiv terrorist, känns inte så trevligt.

En av frågorna var om jag ville visa innehållet i de sociala medier som jag finns med i. Det ville jag inte och därmed har jag nu gett U.S. Customs and Border Protection en anledning till misstanke om vad för en person jag egentligen är. Vad planerar jag i dessa media, som jag inte vill visa för USA:s gränsskydd?

I går läste jag i VK om just detta nya, men än så länge frivilliga åtagande man har när man reser in i USA. Nu vet jag och andra att VK-uppgiften verkligen var sann, även om den var svår att ta på det sättet.

När ansökningsformuläret till sist var färdigifyllt och skulle skickas in, var det dags att betala. Kostnaden gav en annan känsla av obehag. I dag kostar detta ESTA 754 kronor, vilket är ca tre ggr mer än när jag sökte det för tre år sedan. Uppgiften att granska min ansökan görs av ett privat företag. I avgiften ingår ersättningen till företaget tillsammans med avgiften till USA, upplystes man om.

”Obehaget” till följd av den nya presidenten kommer jag dock knappast att märka av.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.