Semestertid i USA?

Semester

Snart är det dags för semester för många. Bor man i Sverige är ens semesterförmåner lagstadgade. Men hur är det med den saken här i USA? Jag fann anledning att närmare undersöka detta.

Utan större ansträngning kom jag snabbt till slutsatsen tt det i USA inte finns någon lag som ålägger arbetsgivarna att ge sina anställda en årlig betald semester. En möjlighet för många att ändå få semester med lön ges genom de förmåner som erbjuds, när man får en anställning. Rätten för den enskilde att få betald semester är alltså en sak som man här tycker att arbetsgivarna skall få avgöra. I Sverige inser våra politiker att semester på olika sätt är bra för de anställda och indirekt också för arbetsgivarna, som genom semesterförmånern får en mera alert arbetkraft.

Mot den bakgrunden och givetvis med de fackliga organisationerna som pådrivande krafter har politikerna i Sverige valt att lagstiftningsvägen ålägga arbetsgivarna att ge sina anställda betald semester. Bilden visar att så också är fallet också i andra länder i Europa.

I de ”svarta” länderna på bilden är den obligatoriska semestern mellan 25 och 28 dagar. I det stora ”grå” landet, USA, är motsvarande siffra noll (0) dagar!

En facebookvän som jag har, faktiskt en Vännäsbo, som bor och arbetar i USA har bidragit med följande fakta:

25 % av alla anställda i USA får ingen betald semester. Arbetsgivaren har alltså inte gett dem några semesterförmåner alls. Den genomsnittliga betalda semestern för heltidsanställda i privata småföretag var 1996 bara 7,6 dagar!

SKAMLIGT tycker facebookvännen och jag håller naturligtvis med om det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.