Kanske missförstådd?

Mitt inlägg om skärpning från läkarhåll kan möjligen missförstås. Här kommer ett förtydligande. Jag snedtände nog på nyheten. Nu har jag lugnat ner mig.

Självklart tycker jag att äldre med t.ex. demens och grava synfel inte skall skall få fortsätta att köra bil. Läkarnas skyldighet att rapportera detta till Transportstyrelsen är livsviktig såväl för den demente som andra ute i trafiken. Jag tycker alltså inte som en företrädare för PRO menade i i TV i dag, nämligen att det är åldersdiskriminering att ta körkortet från personer med sådana handikapp.

Det som fick mig att reagera var att nyheten presenterades med koppling till åldern och inte till t.ex. demens. Även om risken att drabbas av demens ökar med ökande ålder är det självklart helt befängt att fastställa en viss åldersgräns för när vi alla är dementa – också att tro att alla vi äldre ÄR dementa.

Att det inte är helt lätt för läkaren att fastställa när en äldres demens nått därhän att vederbörande inte längre kan ha sitt körkort kvar, torde f.ö. vara uppenbart. Man blir ju som bekant inte dement över en natt. Processen kan ju redan ha börjat för min del, men när har den nått så långt att jag inte längre skall få köra bil?

Som sagt – skärpning när det gäller att stoppa dementa personer (vars demens av läkare bedöms inte längre hör ihop med bilkörning), vilket alltså inte är detsamma som att generellt stoppa äldre bilförare.

2 kommentarer

  1. Gerd

    Uppriktigt sagt, hur många personer med demens är ute och kör bil? Vet de ens om att de eventuellt har en bil och var nyckeln till denna eventuellt finns. Förstår de överhuvudtaget innebörden av att Trafikverket drar in körkortet. Dementa personer har endera delen en anhörig som sköter om dem eller är boende på institution. Jag har svårt att tro att någon sådan person är ute och kör bil. Jag har läst om kvinnan som var med om den tragiska olyckan. Hon ”tog fel ” på pedalerna. Förmodligen har hon haft olämpliga skor eller ha,lkat på pedalen eller lagt in fel växel. För att råka ut för detta behöver man inte vara dement. Väldigt många yngre har lagt in backen och inte sett sig för ordentligt och backat på bl a barn. Ingen har anklagat dessa för att ha varit dementa. Jag ser denna debatt som en ren och skär åldersdiskriminering, inget annat.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Bara EN invändning mot det du skriver – demens visar sig på olika sätt och dem du tänker på har nått långt nått i sin demensutveckling, när de inte vet att de har bil och körkort. Alla dementa befinner sig inte i det stadiet av sin demens, men bör ändå inte ha sitt körkort kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.