Förövarna då?

Alla har vi under den senaste tiden upprörts av alla vittnesmål från kvinnor inom olika yrkesområden om det svinaktiga beteendet från män, som de utsatts för. Jag delar förstås upprördheten och skäms samtidigt över att vara man.

Men är det inte något som fattas? Alla är vi nöjda över att så många kvinnor äntligen tagit bladet ur munnen och gett offentlighet åt övergreppen. Men förövarna då? Dessa män, som har makt och genom den möjligheten att t.ex. stoppa kvinnors karriär genom att inte ge dem fortsatt arbete, skyddas fortfarande av media och kvinnorna själva. Kvinnornas utsatthet har vi upplysts om, även om vi lätt själva hade kunnat räkna ut det.

Ansvariga chefer inom de olika yrkesområdena har enligt egna uppgifter varit helt ovetande om vad som har pågått i åratal. Men nu när de vet, lovar de att ta itu med problemet.

Blott ett fåtal män har fått schavottera inför allmänheten med namn och bild. Konsekvenserna för dem har blivit ytterst allvarliga.

Men den återstående stora mängden av förövare, varför tillåts den vara anonym? Varför avslöjas inte deras namn av de tusentals kvinnor som utsatts för dem? Borde inte också de ges en möjlighet att förneka allt alternativt ursäkta sig med att det ju var många år sedan det hände?

Jag förstår naturligtvis att ord kommer att stå mot ord, även om de kommer från så många, och att några hållbara bevis väl knappast kommer att kunna presenteras.

Mycket talar därför för att de flesta av de aktuella männen kommer att fortsätta som om ingenting har hänt.

3 kommentarer

 1. Ingegerd

  Här kommer mina synpunkter. Lite i överkant men det kanske ger upphov till vidare diskussion. Den viktigaste ”protesten” kom i går och då från tjejer som går på högstadiet och på gymnasiet. Just denna grupps utsatthet har vi ju hört om i åratal utan att någon följt upp och ställt förövarna (mest killar med dålig empatisk förmåga) till svars. Här borde hela samhället skämmas, mest lärare, rektorer och politiker). Att dagligen bli kallad för hora och andra nedsättande saker och att bli våldtagen på toaletten borde inte få passera som det gjorts i många år. Däremot känner åtminstone inte jag så mycket för de kvinnor som 10 år efter att ett förhållande spruckit anmäler sina före detta för kränkningar oxh sexuella trakasserier. Bevisbördan är ju omöjlig att påvisa efter så lång tid och kommer nu att belasta rättsväsendet felaktigt. Inom kändisindustrin ( musik, film, teater etc) så känns det som om många kvinnor och även män gått sängvägen för att nå framgång. Allting har två sidor. Just nu är det stor slagsida åt ett håll. Hörde en av våra mest kända kvinnliga advokater på TV sedan juristernas upprop presenterades. Hon har egen advokatbyrå. På förfrågan om hon kände till att kvinnliga jurister är så utsatta så kom svaret lite obetänkt. ” Det är klart att jag gör det. Av den anledningen har jag bara kvinnliga advokater och jurister anställda”. Ha ha i mina ögon en klar könsdiskriminering.

 2. Hans-Inge Smetana

  Bra du skriver om detta Kalle. Jag är förvånad ur olika förövare behandlas. Och inte minst det senaste om Lotta Bromé som tydligen också är en kuf. Hon slutar på egen begäran och inget om utredning eller så. Hur upplevs det av dem som är utsatta av henne. Martin Timell hängdes ut med namn dag 1. Varför ska förövare skyddas? Jag får en förbjuden tanke. Är det för att hon är kvinna? Man vill sätta en bild att det ”bara” är män som håller på med sånt här. Och då passar inte kvinnan in i mallen?? Kan inte låta bli tanken. Men det är ju makt på samma sätt när kvinnor gör så här.

  Som den där kultursnubben som varit på kvinnor o flickor i akademins lägenheter sedan 80 talet. Häng ut honom med namn så han får skämmas inför hela svenska folket. Med detta sagt måste man säga att man skäms å det manliga släktet som håller på så här och det ger tankar hur vi som inte håller på så där kan påverka våra manliga alfahannar till att lugna ner sig.
  Man blir både arg o ledsen och det är verkligen bra att detta upprop fortsätter och håller i. Och jag tycker det är fantastiskt vad dom hittar lämpliga # inom alla yrkesgrupper.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Fint att jag äntligen får en kommentar som visar att jag inte är ensam, som inte förstår varför förövarna skall skyddas och bara kallas ”x-profil”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.