Gode män/förvaltare

Läste just på text-TV att stölder och förskingringar av huvudmännens (de som har god man eller förvaltare) bara tycks öka.

Tidigare har media gett intrycket att skulden till detta (enbart) är just de oärliga gode männen och förvaltarna. Åtminstone har jag i min egenskap av god man och förvaltare uppfattat det så.

Det glädjer mig nu att åtminstone text-TV har gett problemet en annan vinkling. I det korta meddelandet sägs att skulden ligger på kommunerna, d.v.s. överförmyndarnämnderna, och deras bristfälliga tillsyn över sina gode män och förvaltare.

Med detta vill jag inte på något vis försvara de ”smarta”, omoraliska och helt olämpliga gode männen och förvaltarna som lyckats utföra sina kriminella handlingar på ett sätt som överförmyndarnämnderna inte har lyckats upptäcka.

För ca en månad sedan gjorde jag ett blogginlägg i samma ämne.

Läs det här:

 

4 kommentarer

 1. Bengt Fransson

  Hej
  Hur kan gode män fuska så mycket? Jag är god man åt några elever och den noggranna kontroll överförmyndarnämnden i Umeå gör varje år så förstår jag inte hur det kan gå till!

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Det kan man verkligen undra, men det händer uppenbarligen även inom överförmyndarnämndens i Umeå område. Jag skall nu skriva ett blogginlägg som visar att den nämnden är FÖR nitisk ibland för att skydda de personer som fått gode män eller förvaltare.

 2. G.Lindmark

  Hej K-G.
  Är själv inte godman/förvaltare men har en sambo som är det. Instämmer till fullo på det du skriver. Det är anmärkningsvärt att Öfn inte ingriper, så fort en årsräkning kan ifrågasättas. Att man sedan inte avskedar de som inte i tid lämnar in kan också ifrågasättas. Jag tror att lagstiftningen är för flummig i denna fråga, vilket gör att det blir svårt att fälla de som lurar sina medmänniskor. Inbillar mig att så länge brukaren har egna pengar så bryr man sig inte annat än i grava fall. Vore intressant att se om när kommunerna står för kostnaden, huruvida det är strängare kontroll då.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Överförmyndarnämnden i Umeå, till vilken Umeås s.k. kranskommuner ingår, är nitisk i sin granskning av våra årsräkningar. Jag skall just skriva ett blogginlägg som visar att nämnden ibland är FÖR nitisk och t.o.m. äventyrar rättssäkerheten för oss gode män.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.