Överförmyndarnämndens överklagan

hovratten_ovre_norrland_2_0

Hur det än slutligen kommer att gå med det beslut i överförmyndarnämnden, som jag överklagade till tingsrätten och ”vann”, är det av olika skäl spännande att följa.

Enligt gårdagens artikel i VK har överförmyndarnämnden nu överklagat tingsrättens beslut till hovrätten. Möjligen har man gjort det, stärkta i sin uppfattning att ha rätt av myndighetens tillsynsmyndighet, länsstyrelsen i Norrbotten. Där har man nämligen gått före hovrättens överprövning och bestämt hävdat att tingsrättens dom är fel.

Oavsett om ärendet i hovrätten skulle gå mig emot, så har jag hittills lärt mig en del om vårt domstolsväsende och förstås också om den myndighet som jag på bästa sätt utifrån min förmåga ”samarbetat” med i bortåt tio år. I det ser jag faktiskt ett värde i sig.

Frågan om hovrätten kommer att ta uppå överförmyndarnämndens överklagan är dock inte helt självklar. Rätten måste nämligen först komma fram till om ett s.k. prövningstillstånd skall ges. För det krävs föjande:

Hovrätten ger prövningstillstånd i fyra fall:

  • När hovrätten är tveksam till om tingsrätten dömt rätt.
  • Om det behövs för att hovrätten ska kunna bedöma om
    tingsrätten dömt rätt.
  • Om det är viktigt att hovrätten prövar målet för att andra domstolar ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor.
  • När det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.