Vännäsfullmäktige

I dag frågar jag mig själv, vad som är ”fel” med mig som ägnade lejonparten av gårdagen åt att följa kommunfullmäktige sammanträde via webben. Dock ångrar jag inte att jag gjorde det.

Först måste jag förstås medge, att min ”insats” i sammanhanget på inte sätt kan jämföras med alla de nitiska, folkvalda personernas insats som i demokratins namn och med stora krav på såväl kunnande som engagemang liksom jag valde bort det fina vårvintervädret och höll sig inomhus t.o.m. längre än vad jag gjorde. All heder åt dem och det helt oberoende av partifärg.

För mig blev den stora frågan förstås vad som gjordes och sas om vård- och omsorgsförvaltningens stora underskott för 2017 och det minst lika stora som kan befaras för innevarande år. Efter många inlägg och repliker blev orsaken till fullmäktiges beslut inte särskilt begripligt.

Direkt som kommunalrådet påmint om att det ju faktiskt var årsredovisningen för 2017 som skulle behandlas och inte en utökning av vård- och omsorgsförvaltningens budgetram för 2018, trodde jag att frågan skulle vara färdigdiskuterad.

Men så var den inte – långt därifrån. Genast hävdade oppositionsrådet, att det visst var OK att man samtidigt diskuterade och fattade beslut om hur det oväntat stora överskottet från 2017 kunde användas för att utöka vård- och omsorgsförvaltningens budgetram för 2018. För den uppfattningen fick han stöd från andra partier.

Men så kom den information, som jag än en gång trodde skulle sätta stopp för tankarna att använda överskottet på ett sätt som C och andra partier tyckte. Det påstods då nämligen att kommuner enligt ”lag” eller någon slags centralt ifrån kommande stadgande eller reglemente inte hade rätt att föra över ett överskott från ett år till nästkommande år. Den rätten eller möjligheten finns bara enligt RUR (?) och då bara om lågkonjunktur råder.

Uppfattningen att det skulle vara olagligt att föra över en del av överskottet från 2017 till 2018, var dock inte starkare än att man till sist på kommunalrådets inrådan i det slutliga beslutet tog bort formuleringen att det skulle vara lagstridigt att göra så.

Vård- och omsorgsförvaltningens mångmiljonunderskott för 2017 ”efterskänktes” till sist i full politisk enighet.

Nu väntar jag och säkert många andra på ett väldokumenterat besked om vad som egentligen gäller. Olagligt eller ej är frågan?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.