I en vallokal i Michigan…

Av en helt oväntad tillfällighet fick jag igår tillgång till en ”röstmottagares” (Election Inspector´s Manual). Med mitt något onormala intresse för just detta ämne, har jag nu noggrant tagit del av innehållet och vill här återge en del av det.

Handboken är på hela 80 sidor att jämföra med vad man får inför ett liknande uppdrag i Sverige. Ett första intryck är att proceduren här i många delar förefaller mer krånglig än hos oss men också nog så säker. Detta har inte bara att göra med språket, eftersom min fru varit behjälplig med att förstå vissa delar av texten. Jag tänker förstås bara återge vissa delar av den, delar som jag finner extra intressanta.

Det måste hela tiden vara tre Election Inspectors (EI) i vallokalen. Det första en väljare måste göra, innan hen kan gå vidare i processen är att hen måste ”ansöka” om rätten att rösta (Before a person is permitted to vote, he or she must complete an application to vote.)

I nästa steg kontrolleras att man verkligen ÄR den person man uppger sig för att vara. I första hand efterfrågas ID med foto. Saknar man ett sådant, kan man i stället lämna en skriftlig försäkran om man inte har någon foto-ID. I detta steg kontrolleras så att man finns med i ”vallängden”, d.v.s har registrerat sig och har kommit till rätt vallokal.

Först nu får man sin valsedel. Här sker något märkligt i mina svenska ögon. Det löpnummer som finns på valsedeln noteras av en EI på den tidigare med namn m.m. ifyllda ansökan om att få rösta. Därmed finns det alltså en koppling mellan den röstandes identitet och valsedeln, d.v.s hur vederbörande har röstat. Valhemligheten torde därigenom kunna vara äventyrad!

När man utses som EI, måste man också avslöja sin partitillhörighet. Anledningen till det är att de tre EI, måste komma från Demokraterna, Republikanerna och från Independents. Valhemligheten gäller tydligen inte heller här.

I morgon tänker jag gå till vallokalen. Här har jag dock mött ett problem. Jag vet alltså inte om jag ens får gå in i lokalen. Jag väljer här att citera EI-handboken.

”An election is an open process that may be observed by any interested person. A person who wishes to observe the election process – but who is not a qualified election Challenger – is called a poll watcher.”

Först trodde jag att jag är en sådan ”poll watcher”, men efter litet googlande vet jag nu inte vad som gäller. Men i morgon kommer jag att testa.

Nu hoppas jag att någon som läser detta och VET vad som gäller, skall kommentera och vid behov även korrigera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.