LOU eller LOV?

Jag lyssnade Kf i Umeå i går. Trots det och att jag ju har viss erfarenhet av äldreomsorg via hemtjänst, förstår jag inte riktigt vad det hela handlar om. LOU, lag om offentlig upphandling, och LOV, lag om valfrihet handlar det förstås om. Jag VILL dock förstå, varför det blivit en så stor fråga i Umeå.
Det kan väl inte vara så enkelt att det egentligen ”bara” handlar om en reglering av den fria etableringsrätten för hemtjänstföretag? Och alltså INTE om hjälpbehövandes rätt att välja?
Om kommunen väljer att via LOU ”upphandla” de företag som får rätt att bedriva privat hemtjänat i kommunen, betyder det då samtidigt att den enskilde inte även i fortsättningen får rätt att välja mellan kommunens hemtjänst och de privata företagen? Även om de förstås kommer att vara färre efter upphandlingen.
För den enskilde pensionären torde det med stor sannolikhet kvitta, varifrån den personal som utför hemtjänsten får sin lön. Vad som betyder något för den enskilde kommer alltid att vara, dels vilka hjälpinsatser kommunens beslut omfattar och sedan ytterst hur de förmedlas av den personal som kommer till vederbörandes hem.
Det här blev ett inlägg med många frågetecken. Min förhoppning är förstås att någon orkar räta ut dem. Både för min och andras del.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.